Силните разпродажби при долар-йена завариха много от инвеститорите неподготвени, като основният въпрос в момента е ще продължат ли трудностите за валутната двойка.

„Всички се питат дали долар-йена ще продължи да поевтинява“, според Кати Лиен, управляващ директор в BK Asset Management, цитирана от CNBC.

Йената поскъпна с 1.4% до 101.50 спрямо долара вчера, след като ръководителят на Японската централна банка не повиши обема на стимулите и даде малко пояснения относно това дали ще предприеме нови мерки в бъдеще. Това беше най-голямото дневно поевтиняване на долара от 8 месеца насам.

Впоследствие щатската валута възстанови част от загубите си и се търгува днес при нива от около 102 йени за долар.

Японският пазар беше сериозно разпродаден вчера и продължи да трупа загуби и днес. Междувременно японската текуща сметка излезе на излишък през февруари за пръв път от пет месеца насам. Икономистите очакват обаче тя да се върне отново към дефицита.

Възобновяването на напрежението около Украйна и Русия е друг фактор, който съдейства за поевтиняването на долара спрямо йената.

Според специалистите в момента са налице две възможности за търговия на долар-йена.

„Щатският долар продължава да губи сила след данните за заетостта в САЩ, макар и лихвите по 2-годишните облигации да са се стабилизирали около 40 базисни пункта“, според Даниел Катцив, стратег в BNP Paribas, цитиран от CNBC.

„Долар-йена е понесъл негативите на слабия долар предвид факта, че йената е била най-скъсената валута сред тези на развитите страни преди изнасянето на данните за заетостта“, допълва още анализаторът.

„Долар-йена изглежда изложен към по-нататъшен низходящ натиск и е възможно да видим нива от 100.80 йени през следващата седмица“, според Дивеш Дивия, валутен стратег в Standard Chartered.

В дългосрочен аспект обаче щатската валута изглежда добре позиционирана за ръст и е възможно до края на годината да видим поскъпване до 110 йени за долар, смята Дивия.