Доларът запази ръста си спрямо повечето основни валути преди очакваните днес данни за производството на САЩ, които, според прогнозите, ще отчетат ръст във втори пореден месец.

Доларът поскъпна с най-много от три седмици спрямо еврото вчера, след като стана ясно, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали през март с най-много от септември 2012 г.

Индексът на инвеститорското доверие в Германия на института ZEW днес може да отчете понижение до най-ниското си ниво от август, прогнозират икономисти. Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън днес ще говори на финансов форум.

Австралийският долар падна от близо 5-годишен връх, след като протоколът от последната среща на Централната банка на Австралия потвърди очакванията, че засега банката няма да променя лихвите.

Щатският долар остана почти без промяна на ниво от 1.3817 спрямо еврото в сравнение с вчера, когато скочи с 0.5%, което бе най-големият му ръст от 19 март насам. Доларът остана почти без промяна и спрямо йената на ниво от 101.85, след като вчера падна с 0.2%. Еврото се разменяше срещу 140.73 йени в сравнение със 140.76 вчера.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 008.66, след като вчера нарасна с 0.2%. Индексът изгуби 1% миналата седмица.

Индексът на производството на нюйоркското подразделение на Фед вероятно е нараснал до 8 пункта през април, в сравненение с 5.61 в предходния месец, според осреднената прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg News.

Продажбите на дребно в САЩ отчитат 1.1% ръст за миналия месец, след повишение от 0.7% през февруари, което бе ревизирано нагоре, обявиха от Министерството на търговията вчера. Повишението бе над очакваните средно 0.9% от икономистите, участвали в проучване на Bloomberg.

Йелън ще говори на две събития през тази седмица, като едното от двете е днес. Тя ще участва и в събитие на Икономическия клуб на Ню Йорк утре.

В Германия индексът на производството на института ZEW вероятно е паднал до 45 пункта през април от седеммесечното дъно на ниво от 46.6 през март.

Австралийският долар падна с 0.3% до 93.98 щатски цента, продължавайки понижението си от върха от 94.61, достигнат на 10 април. От протокола от последната среща на Централната банка на Австралия стана ясно, че банката няма да променя лихвите в известен период, тъй като ниските лихви подпомагат на местното потребление.