Тинеджър на 16 години, който нелегално се вмъкна в самолет на компанията Hawaiian Airlines, криейки се в колесника, успя да пропътува разстоянието от Сан Хосе, Калифорния до Мауи, Хаваите.

Той оцеля след полет от 5.30 часа, на височина 11 000 м, въпреки липсата на кислород и екстремно ниските температури.

Няколко минути след приземяването на полет 45 на Hawaiian Airlines, момчето бе открито на асфалта от служители на летището. След като премина медицински прегледи, които не показаха никакви травми, тинейджърът, който нямал в себе си никакви документи, бе разпитан от ФБР и изложи своята версия за случилото се.

Той обясни, че избягал от дома си в Санта Клара, Калифорния, след скандал с родителите си, след което отишъл на летището и предприел необичайното си пътуване. По време на голяма част от полета тинейджърът бил в безсъзнание и не можеше да каже какво се е случило.

Шансът за оцеляване при тези условия е изключително нисък, тъй като самолетът се издига на около 11 500 м височина, при която ниските температури, налягането в колесника и липсата на кислород обикновено имат фатални последствия.

Това впрочем накара някои експерти да се усъмнят в изложената версия. „Да се намираш в колесника по време на полет, е като изведнъж да се окажеш на Еверест“, заяви пред Си Ен Ен Джеф Уайз, експерт по аеронавтика. „Това е невероятно“.Освен това колелата се прибират в колесника, така че човекът може да бъде премазан.

Въпреки това камерите за наблюдение на летището в Сан Хосе засега подкрепят версията, изложена от незаконния пътник на самолета.