През последната седмица основните индекси на БФБ навлязоха във фаза на лека консолидация, придружена с корективно движение, което придвижи индексът на сините чипове SOFIX до ключовите психологически нива от около 600 пункта, коментира за Profit.bg Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк.

Тези движения бяха както технически обосновани, така и чисто фундаментално подкрепени от някой недостатъчно добри новини, свързани с гласувания за неплащане на дивидент от някой типично дивидентни позиции.

Очакванията ми за следващите няколко сесии са за волатилни движения в рейндж, като индексите не би трябвало да се отдалечат достатъчно от текущите си нива.

За едно по-сериозно възходящо движение ще са необходими по-добри фундаментални данни, които да обусловят текущите сравнително високи ценови равнища, както и промяна на самия пазар, която да осигури по-добра ликвидност като цяло.

Без наличието и на двата споменати фактора или поне наченки за тяхното създаване, текущите нива могат и бързо да загубят своята устойчивост.

* Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!