Следенето на търгуваните обеми е критична част от техническия анализ. Когато пазарът пада или се повишава при ниски обеми, това за техническите анализатори е знак, че няма промяна на тренда, а сме свидетели на корекция.

Приема се, че слабите ръце напускат пазара и в това няма нищо притеснително. Обикновено подобни противоположни на тренда движения се осъществяват при ниски обеми и те са напълно нормални.

Проблем за техническите анализатори е промяната на посоката при по-големи от средните търгувани обеми.

Това може да сочи, че и „умните капитали“ напускат пазара и да е предвестник за обръщане на тренда или много по-дълбока корекция.

Как стоят нещата на родния капиталов пазар?

Стартиралото от 3 април понижение за индекса на сините чипове SOFIX протича при относително ниски обеми.

Средният обем от началото на корекцията възлиза на 0.49 милиона лева на ден. Това е значително под среднодневния търгуван обем за последните три месеца в размер на 1.36 милиона лева.

Трябва да се подчертае, че е важна и степента или силата на понижението. От върха, постигнат в началото на април, индексът SOFIX е загубил едва 3.6% от стойността си. Или казано на технически език, корекцията изглежда относително плоска.

Традиционно подобни „плитки“ и „плоски“ корекции се наблюдават в моменти и фази на пазара, когато трендът е изключително силен, или в начална фаза и тепърва предстои да се развива.

Подобна корекция наблюдавахме и към средата на март, когато индексът загуби 5.5% от стойността си в рамките на около седмица ,макар и при доста по-големи обеми от тези при настоящата корекция.

От тук нататък най-вероятно ключово ще е дали индексът ще съумее да преодолее дъното от предишната корекция през март или при нивото от 584 пункта.

В случай, че последното ниво остане в сила, можем да станем свидетели на бързо възстановяване на загубеното и дори на нови пикови стойности.