Пазарите се отличават с цикличност и повторяемост и хората търгуват на родния пазар не бива да забравят това. Това накъде ще поемат индексите до голяма степен се предопределя от инвеститорската „психология“.

Въпреки силното и рязко повишение на родните индекси и сините чипове през последната година и половина, тези, които се надяват на по-сериозна корекция, могат и да останат с празни ръце.

За съвсем пресен пример можем да се обърнем към щатския пазар, където бичият пазар продължава вече пета година без сериозна корекция.

В същото време инвеститорите, които не посмяха да влязат със свободните си ресурси година след началото на ръста в очакване на корекция, за да се върнат на пазара, изтърваха основна част от повишението.

Неслучайно настоящият ръст на щатските индекси се определя като „най-мразеното в историята рали на щатските индекси“. Причината – индивидуалните, а дори и голяма част от професионалните инвеститори, започнаха масовите си включвания едва към края на миналата година, а въпросът дали вече не е твърде късно става напълно актуален.

Предвид на инвеститорската психология, циклите, през които минава пазарът, могат да се видят на графиката по-долу:

След като преминахме през най-ниската точка, както и през фазите на съмненията и на предпазливостта, можем да кажем, че вече сме във фазата на оптимизма.

Преминали сме успешно през фазата на предпазливостта, отличаваща се с трайно повишение на индекса при затвърждаване на достигнатото дъно.

Вече сме достатъчно далеч от дъното, за да сме забравили за него и спадовете да определяме като корекции и възможности за влизане в позиции, а не като възстановяване на низходящия тренд, което е признак, че сме във фазата на оптимизма.

Повод за това твърдение ни дават и все по-оптимистичните изказвания от страна на водещи финансови специалисти, малцина от които очакват да станем свидетели на по-сериозна корекция оттук нататък. Повечето от тях говорят за очаквания за стабилен по-нататъшен ръст на индекса на сините чипове SOFIX.

Какво следва след фазата на оптимизма?

И докато не е ясно къде точно приключва фазата на оптимизма и започва фазата на ентусиазма, добрата новина е, че следващата фаза е тази, в която инвеститорите генерират едни от най-големите печалби, като „трендът е ваш приятел“ важи с пълна сила.

Обикновено тази фаза е свързана с изключително силно повишение на индексите и е предвестник на последния възходящ цикъл - алчността и безразличието, които, както видяхме, не приключват добре.

Следват отхвърляне, отричане и страх, паника и омраза, до които обаче сме по-скоро много далеч.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.