Вдигане на вноската за пенсия ще обсъждат синдикати и работодатели.За днес, 24 април, е насрочено заседание на комисията по осигурителни отношения към тристранката. КНСБ вече предложи да се увеличи с 1 процентен пункт вноската за пенсия.

Увеличението ще донесе около 190 млн. лв. повече приходи в Националния осигурителен институт (НОИ). Още толкова ще влязат от вдигане на вноската също с 1 процентен пункт за фонд "Безработица".

И двата фонда са с голям дефицит, който се покрива от националния бюджет. КТ "Подкрепа" също настоява да се увеличи осигуровката за пенсия, като дори предлагат това да е с 1.2%, припомня Дарик.

Работодателите обаче са на противоположната позиция. Те настояват да се сключи споразумение за запазване на сегашните нива на осигуровките в България до 2021 г.

В същото време работодателите настояват още от догодина да започне плавно вдигане на възрастта и стажа за пенсия, така че през 2020 г. и мъжете, и жените да се пенсионират при навършени 65 г. и навъртян 40 г. осигурителен стаж.