Най-голямата социална мрежа в света - Facebook Inc, отчете приходи, които се оказаха над средните очаквания на анализаторите и акциите й скочиха с 6% на извънборсовия пазар вчера.

В същото време приходите от мобилни услуги са допринесли за 59% от приходите от реклама, в сравнение с почти нулевото им тегло при осъществяване на първичното публично предлагане през май 2012 година.

Приходите през първото тримесечие на годината са се повишили със 72% на годишна база до 2.5 милиарда долара, превишавайки прогнозите на анализаторите за 2.36 милиарда долара.

В същото време нетната печалба е нараснала почни три пъти до 642 милиона долара, или 25 цента на акция, в сравнение с 219 милиона долара, или 9 цента на акция през сравнимото тримесечие на миналата година.

Без да се отчитат еднократните разходи, печалбата е възлязла на 34 цента, което превиши значително средните очаквания на пазара за 24 цента на акция.

Акциите на компанията приключиха вчерашния ден при ниво от 61.36 долара, като на извънборсовия пазар днес се търгуват при ниво от 63.60 долара за брой.

Много от специалистите, които дават инвестиционна оценка на компанията, повишиха таргета си за акциите й, като най-висока прогноза дават от Jefferies при ниво от 85 долара, в сравнение с предходните им очаквания за 80 долара за акция.

Компанията има 1.28 милиарда активни потребители, което е около половината от световните интернет потребители. През изминалото тримесечие потребителите й са били 1.23 милиарда. Над 1 милиард активни потребители в мобилното пространство отчитат от Facebook.