Строителството на българския участък от “Южен поток” ще започне през лятото. Това става ясно от съобщение на сайта на руската компания “Газпром”.

Доставката на тръбите за газопровода у нас ще започне през май. Предвижда се строителството на руска територия да започне през юни, а на българска - през юли. Тези въпроси са били обсъдени на съвещание на ръководството на енергийната компания в Москва.

Според “Газпром” скоро ще бъде подписан договорът за доставката на оборудването и материалите, за строително-монтажните работи, обучението на персонала и др. През есента трябва да започне полагането на тръбите по дъното на Черно море, съобщават още от компанията.

Договорите за морския участък, както и за изграждането на технологичните обекти и за устройството на бреговите участъци в България и Русия, са подписани, твърди в. Труд. Според разчетите първите доставки на газ по газопровода ще започнат в края на 2015 г. “Само “Южен поток” може да даде на Европа реални допълнителни гаранции за енергийна сигурност”, смята шефът на “Газпром” Алексей Милер.

В средата на април обаче Европарламентът прие резолюция, в която призовава Европейската комисия да спре проекта “Южен поток”. Тя няма задължителен характер. В нея се иска да бъдат наложени санкции на руските енергийни компании заради Украйна. След среща с еврокомисаря Гюнтер Йотингер обаче енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че България няма да спира работата по проекта.