Датската компания “БД Инвест” е поредният чужд инвеститор, който разпродава собствени ниви и земя, взета под аренда. На 16 април е сключен предварителен договор за продажба на фирмите “БД Агри” и “БД Фарм”, които оперират в района на Провадия.

Те са собственост на “БД Инвест”, която се разделя с 25 000 дка земя, както и със стопански сгради и инвентар. Очаква се сделките да бъдат приключени до края на октомври, посочва вестник "24 часа".

Според източници от земеделския сектор датските инвеститори са решили да се изтеглят от България, защото в последните години не са били доволни от бизнеса си тук и финансовите резултати.

Големите чуждестранни инвеститори продължават да се оттеглят от пазара на земеделски земи в България. Не сме привлекателни за чуждестранните инвеститори заради ниските финансови приходи, коментират хора от бранша.

Илюстрация за това са големи продажби, направени през последните години. Сред тях са самоликвидацията на ЕЛРАГ Фонд през 2012 г. Дружеството се освободи от натрупаните близо 200 хил. дка земя. “Адванс Терафонд” АДСИЦ, който в момента притежава над 240 хил. дка, през миналата година продаде близо 80 хил. дка.

В началото на 2013 г. “Винпром Пещера” продаде 100% от дяловете си в “Омега Агро Инвест”, с което излезе от земеделския бизнес. Става дума за близо 160 хил. дка земеделска земя.

Инвестиционен фонд „Серес”, който се раздели с част от своите земи, също е сред чуждите инвеститори, които напуснаха България.

Сега агроексперти очакват и нова вълна от продажба на земя, но този път от страна на офшорни компании. Новата забрана те да притежават ниви в България ще изкара на пазара сериозно количество земя на много ниски цени.

С промените в Закона за собствеността и ползване на земеделска земя се изсветли собствеността върху най-ценния национален ресурс – земеделската земя. Приетите промени са удар срещу скритата спекулативна дейност на редица “инвеститори”, които вложиха средства с неясен произход.

Липсва точна статистика какъв процент от българските ниви са собственост на офшорни компании, но те ще трябва в най-кратки срокове да се ориентират и да продадат притежаваната земя, ако искат да не загубят собствеността си или да си върнат поне малка част от направената инвестиция.

Новата мярка ще сложи край на своеобразния финансов балон на пазара на земеделска земя през последните години. На практика кръгът на потенциалните купувачи на земеделска земя ще бъде ограничен до тези, които действително имат намерение да я стопанисват, коментират експерти.

Oчаква се спадът на цената на земята да продължи. В някои райони земята поевтиня с 20% и реалната цена в момента е около 350 лв./дка. Високата цена на земята води до фалити на производителите.

Фалираха и сериозен брой фермери, които са купували земи на високи цени - над 500 лв./дка на кредит и сега не могат да си обслужват взетите банкови кредити.