Твърди се, че застраховател на Малайзийските авиолинии е платил близо 360 млн. малайзийски рингита (110 млн. долара) заради самолета Boeing 777 от полет MH370, който изчезна преди повече от месец.

Според статия в Telegraph плащането е осъществено съгласно стандартните процедури за въздушния транспорт, според които един самолет се счита за унищожен, след като не бъде открит повече от два дни.

Въпреки че са непотвърдени, според тези данни Allianz Global Corporate & Specialty са превели парите в специална времена сметка.

"Полицата е сключена в Малайзия, но както е обикновена практика за индустрията, тя е презастрахована от група големи международни финансови групи, начело с Allianz".

Malaysia Airlines имат двама застрахователи - Allianz и Etiqa Insurance Berhad.

Според Telegraph застрахователите може да изплатят допълнителни "десетки милиони паунда" на опечалените семейства, в зависимост от резултатите от издирването. Според международните правила минималното плащане на пътник е 105 000 британски паунда (176 000 долара).

В Пекин Джафар Дерус Ахмад, старши вицепрезидент на Малайзийските авиолинии, е заявил, че 85% от молбите за финансова помощ, подадени от китайските семействата на загиналите пътници, са били платени.

Според Джафар в периода 8 март - 21 април компанията е получила 124 иска от около 400 членове от семействата на пътниците, които са били настанени в хотел Lido в Пекин, от които 106 или 85% са били платени напълно.