Лондонската Old Bond Street остава най-скъпата търговска улица, сочи класация на агенцията за недвижими имоти Colliers International. С наемни нива, достигащи 908 евро на кв.м на месец при първокласните търговски площи и търсене, надвишаващо предлагането, Old Bond Street в Лондон може да се похвали като по-скъпа от всяка друга европейска търговска улица.

В топ 5 на най-скъпите улици са Old Bond Street в Лондон, Bahnhofstrasse в Цюрих, Champs Elysees в Париж, Via Monte Napoleone в Милано и Stoleshnikov Lane в Москва.

„Лондон продължава да бъде емблематично място за всяка търговска марка, която търси престижно международно позициониране. Към настоящия момент, търсенето на първокласни локации в Лондон е особено интензивно и дори високите наемни нива, при които се сключват новите сделки в момента, не могат да дадат пълна представа за това колко голямо е то всъщност“, коментира Пол Соубър, директор „Търговски площи“ за централен Лондон, коментира:

„Това, което наблюдаваме, е как търговците дават милиони лири, за да откупят валидни договори за наем и да си осигурят позиция на Old Bond Street. Наемните договори, при които наематели сменят местата си може и да са на пазарни нива, но търговците са готови да платят милиони за рядката възможност да имат локация на Old Bond Street”, допълва още Соубър.

Топ десет на най-скъпите улици в Европа се допълва още от Via Condotti в Рим, Rue du Rhône в Женева, Goldene U във Виена, Kaufingerstraße в Mюнхен, Tauentzienstraße в Берлин и Königstraße в Щутгарт.

„Сигналите на съживяване са отчетливи, като няколко европейски пазара регистрираха движение в наемните нива на годишна база. Търсенето на първокласни търговски локации от международни оператори продължава да покачва наемите на престижните европейски търговски улици – Old Bond Street в Лондон, Champs Elysees в Париж и Stoleshnikov Lane в Москва. В Западна Европа, заедно с Париж и Лондон, годишен ръст на наемите при първокласните търговски локации отчетоха и главните търговски улици на Мюнхен, Берлин и Щутгарт", според Шон Бригс, управляващ директор „Търговски площи“ за Европа в Colliers International, казва

Същевременно някои от пазарите отчетоха спад в наемните нива на главните търговски улици. Така например, въпреки високите продажби и стабилното търсене от страна на международни оператори, Истанбул в Tурция отбеляза значително понижение на наемните нива при първокласните търговски локации, както на средногодишна, така и на годишна база. Спадът е свързан с влошените позиции на турската лира спрямо еврото и щатския долар.

Подобна низходяща тенденция отчете и главната търговска улица в Женева, като стъпка напред към постигането на по-разумни наемни нива на Rue du Rhône. Във Варшава наемите на главната търговска улица отбелязаха лек спад и изравниха стойностите си с тези в търговските центрове.

Отправяйки поглед към Източна Европа, София в България е първенец и регистрира най-голям ръст на наемите при първокласни търговски локации (около 48% на годишна база на Главната търговска улица). Това, обаче, е завръщане към нивата от предходни години, след рязък спад на наемите през 2012 г.- 2013 г.

Водещите търговски пазари на Русия - Москва и Санкт Петербург отново отчетоха ръст на наемните нива на главните си търговски улици, след като търсенето се запази високо.

Цените на първокласни локации в Рига, Латвия, регистрираха възходяща тенденция, особено осезаема на „Главната търговска улица“. Като резултат от повишаващото се търсене полският оператор Reserved предстои да открие свой магазин през месец май, а H&M и Next са в процес на търсене на подходящи търговски локации.

Най-значително понижение в нивата на възвръщаемост на главната търговска улица отчете Киев. Увеличеното предлагане на пазара и значителният ръст на лихвените нива в Турция повишиха възвръщаемостта при първокласните търговски имоти в Истанбул.

Водещите пазари на търговски площи във Великобритания отчетоха спад на нивата на възвръщаемост при първокласни имоти на Главната търговска улица, на фона на икономическото съживяване и силния инвеститорски интерес.

Спадът в предлагането на първокласни активи на пазара, в комбинация с ръст на наемните нива, оказа натиск върху нивата на възвръщаемост в Дъблин