Президентът на Русия Владимир Путин предупреди, че новите санкции на САЩ и ЕС може да се отразят на работата на западните компании, работещи в Русия в сферата на енергетиката и отрече в Източна Украйна да има руски сили.

Путин заяви, че ако Западът продължи своята политика на санкции спрямо Русия, то руските власти ще бъдат принудени да се замислят с кого и как ще работят в ключови отрасли, включително в сферата на енергетиката, цитира държавния глада агенция Фокус.

„Правителството на Русия вече предложи някои ответни стъпки. Смятам, че от тях няма необходимост, но ако това положение продължи, то разбира се, трябва да помислим за това кой и как (от чуждестранните компании) работи в Русия, в ключови отрасли от руската икономика, включително енергетиката", каза Путин.

Той подчерта, че „не би искал да се прибягва до такива стъпки" и изрази надежда, че няма да възникне необходимост от предприемането на ответни мерки. „Повтарям още веднъж, нищо хубаво няма в тези санкции, те нанасят вреда", отбеляза руският президент.

Трудно е да се обясни с какво е свързан вторият пакет от санкции от страна на Запада по отношение на Русия. Той няма никакви причинно-следствени връзки със случващото се в Украйна, каза Путин, като подчерта, че руски войски и военни инструктори в Украйна няма.

„Първия т.нар. пакет ние смятаме за незаконен, който безусловно вреди на отношенията между Русия и САЩ и Русия и ЕС, но що се касае до втория т.нар. пакет - съвсем е непонятно за какво става дума, тъй като няма никаква причинно-следствена връзка между онова, което се случва в момента в Украйна, и Русия", каза Путин пред журналисти.

„Смятам, че е свързано с това, че нашите партньори са поели по силовия сценарий за разрешаване на украинската криза, а после са осъзнали до какво ще доведе това и търсят виновни, но трябва да ви кажа, е Русия тук няма общо", подчерта руският президент.

„Чуваме, че там има наши специални подразделения, инструктори. Отговорно заявявам, че нито руски инструктори, нито специални подразделения, нито войски - там няма никого", заяви Путин.

Руският държавен глава призова властите в Киев да започнат диалог с жителите на Югоизточна Украйна и да освободят задържаните по време на сблъсъци, за да се постигне компромис на масата за преговори.

„Трябва всички страни в конфликта да седнат на масата за преговори, да се отнесат с уважение към Женевските споразумения. Това значи, че властите в Киев трябва да пуснат от затвора хората, на които народът на Украйна се доверява и избира за свои лидери, трябва да се започне пряк диалог, трябва да се разоръжат радикалите, да се освободят всички сгради и по равен начин да се отнасят към законните права на онези, които живеят на други територии, имам предвид преди всичко Югоизтока, да се започне диалог и да се намери компромис", каза Путин пред журналисти.

Той допълни, че настоящата позиция на САЩ за разрешаването на кризата в Украйна показва, че Щатите от самото начало са ръководили развитието на тази криза, но са решили да останат в сянка.

„Това, че днес Съединените щати излизат на първи позиции в разрешаването на тези кризисни явления, говори за това, че те са развивали този процес от самото му начало. Просто сега се проявиха в качеството на лидери", каза Путин. „За първите си стъпки САЩ предпочетоха да останат в сянка, в определена степен интересите на САЩ и европейските партньори съвпадаха, тъй като ЕС искаше да сключи известни споразумения с Украйна, но на неизгодни, предполагам, условия за Украйна. Преди това правителството се опита да се бори срещу това, но както е известно, западната общност реализира друг сценарий - противоконституционен преврат, въоръжено завземане на властта, без да се замислят до какво реално може да доведе това", каза Путин.

Той добави, че много от хората в Украйна са несъгласни с действията на Запада. По думите на Путин, мнението на тези хора трябва да бъде уважено. Руският президент каза още, че се надява на бързото освобождаване на европейските военни наблюдатели, държани от проруските сепаратисти в Източна Украйна.