Азиатските индекси се понижиха, водени от спада на японския пазар, след като йената задържа поскъпването си спрямо долара. Индексът, следящ представянето в региона, MSCI Asia Pacific Index загуби 1.4% от стойността си.

Новозеландската валута поевтиня след нарасналите перспективи за интервенция от страна на централната банка. Никелът се търгува при 14-месечен максимум, като повишение регистрира и цената на златото.

Акциите на Twitter се понижиха с 18%, след като отпаднаха ограниченията на инсайдерите да продават акции на компанията. От началото на годината поевтиняването при книжата на компанията възлиза на над 50%.

Това се случи в същия ден, когато Alibaba подаде документи за осъществяване на първично публично предлагане, което може да се окаже най-голямото в историята. Интернет компанията може да набере 20 милиарда долара от първичното си публично предлагане, което би превишило предходния рекорд от 19.65 милиарда долара от компанията за кредитни карти Visa Inc. през 2008 година.

Допълнително негативно въздействие на пазара оказаха и данните от Китай, показали по-бавен ръст в сектора на услугите от очакванията.

„Щатската икономика се възстановява, но това не е достатъчно предвид на признаците за забавяне на китайската икономика и несигурността свързана с Украйна, което кара инвеститорите да избягват риска“, според Аяко Сера, пазарен стратег в Sumitomo Mitsui Trust Bank, цитиран от Bloomberg. “В тази ситуация първичното публично предлагане на Alibaba може да срещне трудности по отношение на търсенето“, допълва още специалистът.

Понижение от по около процент отбелязаха повечето основни индекси в региона сред които хонконгският Hang Seng и австралийският S&P/ASX 200.

Щатските индекси регистрираха съществени понижения вчера, водени от технологичния Nasdaq Composite, загубил 1.4% от стойността си.