Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Groep NV обяви първата си тримесечна загуба от повече от четири години насам, след като продаде застрахователната си дейност в САЩ, съгласно условията срещу които получи спасителни средства през 2008 г.

Нетната загуба е в размер на 1.92 млрд. евро (2.7 млрд. долара), в сравнение с печалба от 1.9 млрд. евро година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за 2.08 млрд. евро загуба.

В резултатите са включени счетоводната загуба в размер на 2 млрд. евро от продажбата на застрахователната дейност на ING в САЩ, както и 1.1 млрд. евро отчисления, свързани със задълженията на компанията към холандски пенсионен фонд.

ING, създадена през 1991 от сливането на банка и застраховател, бе принудена да продаде част от активите си под счетоводната им стойност, за да финализира преструктурирането наложено от антимонополните органи на ЕС, след като те позволиха на холандското правителство да помогне на компанията.

По-рано тази година ING продаде мажоритарния дял в щатското си застрахователно подразделение, което вече се казва Voya Financial Inc. Ако бъдат изключени тези еднократни отчисления компанията отчита 16% спад в печалбата до 988 млн. евро в сравнение с очакваните 1.07 млрд. евро от анализаторите.

След като се раздели със свои активи в Латинска Америка, САЩ и Азия, ING подготвя първични публични предлагания на подразделенията си в Европа и Япония, които влизат в обща компания под името NN Group NV. Миналата седмица компанията обяви, че постигнала споразумение за инвестиция в размер на 1.28 млрд. евро в NN Group от страна на трима азиатски инвеститори. Днес от ING обявиха, че увеличават капитала на NN с 850 млн. евро, а планираното IPO ще се състои само от вторичната продажба на акции.