Възможността ЕЦБ да действа срещу поскъпването на еврото нараства, предвид на близостта на единната валута до психологическото ниво от 1.40, смятат пазарни наблюдатели.

„Границата от 1.40 е психологическа и тя може да включва предупредителни знаци за представителите на ЕЦБ“, смята Нийл Джонс, анализатор в Mizuho Bank, цитиран от Bloomberg.

Ръководителят на ЕЦБ Марио Драги засили словесните си атаки през последните месеци, но думите му не успяват да доведат до съществено поевтиняване на еврото.

И докато поскъпването на еврото е доказателство за позитивната роля на Драги във възстановяването на икономиката на еврозоната, скъпата валута определено действа негативно на компаниите износителки.

Все повече компании винят еврото за слабостта във финансовите си резултати. Холандската компания за осветителни тела Royal Philips NV бе последната, която направи това.

Според специалисти от Bank of New York Mellon пробив на границата от 1.40 може да изпрати единната валута към далеч по-високи стойности спрямо щатския долар. Именно затова нивото може да се окаже критично за средносрочното движение на единната валута.

Еврото поскъпна до 1.3951 вчера, или близо до най-високата му стойност от две години и половина насам при 1.3967, достигнато на 13 март. Близо до тези стойности се търгува тази сутрин единната валута.

Еврото е повишило стойността си с 8% спрямо кошницата от деветте основни валути от края на март миналата година.

„Ако еврото продължи да поскъпва то може да достигне далеч по-високи стойности като 1.45, или 1.50“, според Нийл Мелър, валутен стратег в BNY Mellon, цитиран от Bloomberg. “Налице са много инвеститори, заложили срещу единната валута, които ще капитулират при пробив на 1.40“.

Единната валута е близо до най-високото си ниво от 1.4171 регистрирана на 31 октомври 2011 година.

Почти никой от специалистите не успя да прогнозира поскъпването на еврото. Само пет от 56-те анализатори, дали своите прогнози за еврото пред Bloomberg, очакват единната валута да се търгува на или над 1.40 в края на годината. Средните прогнози са за 1.36 до края на юни и 1.30 до края на годината.

„Основният проблем на ЕЦБ е че не прави нищо“, според Бийт Зигенталер, валутен стратег в UBS AG. „Ако единната валута пробие 1.40, най-вероятно ще станем свидетели на допълнителен възходящ натиск и много заглавия, без които от ЕЦБ биха минали спокойно“, допълва още специалистът пред Bloomberg.