Еврото поевтинява спрямо повечето основни валути, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че силното евро “изисква допълнителни парични стимули.”

Еврото прекъсна повишението си от миналата седмица спрямо долара, което бе най-голямото от шест месеца насам, след като реториката на Драги бе повторена и от други по време на срещите през уикенда между Международния валутен фонд (МВФ) и ЕЦБ, което от своя страна повиши очакванията, че те ще увеличат стумилите, за да подкрепят икономическия растеж и да повишат инфлацията.

Доларът поскъпна преди очакваните данни, които могат да покажат ръст в продажбите на дребно на САЩ.

Еврото падна с 0.2% до 1.3854 долара по-рано днес, след като бе поскъпнало с 1.3% миналата седмица, което бе най-голямото увеличение от седмицата, приключила на 20 септември. Европейската валута изгуби 0.3% спрямо йената до 140.70. Доларът пък се разменяше срещу 101.56 йени, или с 0.1 по-малко от нивото на затваряне на 11 април.

Управителят на Централната банка на Франция Кристиан Ноайе заяви, че скъпото евро “е сериозно притеснение,” докато президентът на Централната банка на Германия Йенс Вайдман каза, че обменният курс е един от факторите при оценката на инфлацията от страна на ЕЦБ и че ефектите от него “се взимат предвид”.

Еврото докосна нивото от 1.3967 долара на 13 март, което бе най-високото от октомври 2011 г. Еврото също така се търгуваше на ниво от 145.69 спрямо йената на 27 декември, което е невиждано от октомври 2008 г. насам.

Хеджфондовете и други големи спекуланти са най-малко бичи настроени спрямо еврото от шест седмици насам. Така наречените нетни дълги позиции при еврото са намалели до 23 300 за периода до 8 април, което е най-ниското им ниво от седмицата, приключила на 25 февруари, показват данни на CFTC.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific днес остана почти без промяна, след като падна с 1% миналата седмица, което бе най-голямото му понижение от 21 март насам.

Промишленото производство в еврозоната вероятно е нараснало с 0.2% през февруари след понижения в предходните два месеца, според осреднената прогноза на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg News.

В САЩ продажбите на дребно са нараснали през март, отчитайки най-големия си ръст от септември 2012 г., според проучване на Bloomberg сред икономисти. Официалните данни от Министерството на търговията се очакват днес.

Продажбите вероятно са нараснали с 0.9% в сравнение с февруари, когато отбелязаха повишение от 0.3%,според проучването. Потребителските разходи съставляват около 70% от щатската икономика.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън ще говори на две събития през тази седмица.

Йелън обяви през март, че централната банка може да започне да увеличава лихвите “около шест месеца”, след като приключи програмата за изкупуване на активи, която според икономистите, ще продължи до октомври.