От 981 места включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, около 44 са на път да изчезнат. Причините за това варират - от политическа нестабилност до безотговорни туристи.

Големия бариерен риф, Белиз

Това е най-големият бариерен риф в северното полукълбо. Тук живеят повече от 500 вида риби, а Голямата синя дупка е едно от най-прочутите места за гмуркане в света.

Вижте още: Най-опасните места за гмуркане в света

Защо е в опасност: В допълнение към развитието на района, безразборното сечене на мангрово дърво намалява източниците на храна и подслон за морския живот. Своята вреда на рифа нанасят ураганите, туристите и морската звезда, която се храни с коралови полипи.

Йерусалим, Израел

Градът е дом на повече от 200 исторически паметници, включително Стената на плача, църквата на Божи гроб, Златната порта, Гетсиманската градина, Соломоновия храм и други.

Защо е в опасност: Политическата нестабилност и религиозно насилие са само част от проблема в региона. Урбанизацията и тълпите от туристи също представляват заплаха за Йерусалим.

Босра, Сирия

Важна точка за почивка по пътя на керваните до Мека, градът пази в границите си римски театър от 2 век, като тук се намират и най-старите оцелели джамии в ислямската история.

Защо е в опасност: Заради военните конфликти в района.

Дамаск, Сирия

Дамаск е един от най-старите градове в Близкия изток, датиращ от 3 век пр. н. е. В него се намират повече от сто паметници на културата от различни периоди, включително и Омаядската джамия, която е една от най-старите в света.

Защо е в опасност: Заради военните конфликти в района.

Национален парк Евърглейдс, Флорида, САЩ

Този парк във Флорида разполага с около 14 000 малки мангрови островчета, 8000 от които са дело на човека преди повече от 500 години.

Защо е в опасност: През 1992 г. ураганът Андрю нанесе вредина парка, но истинската заплаха са продължаващото селскостопанско и градско развитие. Те причиняват влошаване на водния поток, увреждане на морските местообитания и намаляването на водните животински популации.

Историческите паметници на Мцхета, Грузия

Старата столица на Грузия и духовно сърце на страната разполага с три живописни средновековни църкви.

Защо е в опасност: Градът страда от липсата на грижи за историческите паметници, които започват да се рушат.

Средновековни паметници в Косово

Четирите куполни църкви (наричани също Печка патриаршия) съчетават византийска и римска архитектура със стенописи от 13 век.

Защо е в опасност: Политическата нестабилност и липсата на правна защита и опазване са основните заплахи.

Вижте още: 10 дестинации, които трябва да посетите преди да изчезнат

Тимбукту, Мали

Този град на входа на Сахара е интелектуален център през 15 и 16 век. Университетът Koranic Sakore и трите големи джамии (Djingareyber, Sankore и Sidi Yahia) служат като център на ислямски изследвания.

Защо е в опасност: Урбанизацията и липса на поддръжка сериозно го застрашават.