Покачващите се температури и топенето на ледниците неизбежно води до по-високи нива на морета. А това е сериозна опасност за разположените под и на нивото на водата площи по целия свят.

Ако европейските изследователи са прави, някои от най-важните исторически, архитектурни, културни и религиозни паметници на планетата могат да бъдат загубени под вода.

Морското равнище се очаква да се покачи с 2.3 м на всеки 1 градус по-висока температура по Целзий. Глобалните температури ще се увеличат с 5 градуса по Целзий до 2100 г., което би означавало скок на морското равнище от около 9 метра.

Ако темповете на глобалното затопляне продължават да се покачват, близо 136 места, считани за световно културно наследство, може да потънат в морето през следващите две хиляди години.

10. Несебър, България

3 000-годишният град Несебър стърчи над скалист полуостров на българския бряг на Черно море. Създаден от траките през бронзовата епоха, градът е колонизиран от гърците и днес се изправя като свидетелство за различните цивилизации, населявали тази тясна ивица земя.

Градът е богат на археологически и архитектурни забележителности, включително гръцки акропол, храм на Аполон, базилика от 9 век и други.

И ако посещенията на туристите през последните повече от 30 века не са достатъчни, за да съсипят града, нарастващото ниво на Черно море е на път да го направи.

Около една трета от земята на древния град ще потъне, смятат специалистите. Днес Несебър стои на около 18 метра над морското равнище.

9. Венеция, Италия

Един от най-уникалните градове в света - италианския Венеция, се състои от 118 острова над лагуна, много от които са свързани чрез серия от канали.

Този град във водата е жив, дишащ паметник на византийското, готическо и ислямско изкуство, влияли му в продължение на повече от 1500 години.

От ниското си ниво на Адриатическо море в Италия, Венеция е добре запозната с наводненията. Но тези събития стават все по-екстремни - 70 процента от града е под вода по време на наводненията през 2013 г., като учените приписват това на покачването на морското равнище.

В същото време, изследванията показват, че Венеция потъва с около 2 мм всяка година. Жителите на града трескаво създават серия от защити, които да намалят щетите от наводнения.

8. Брюж, Белгия

Живописният белгийски град притежава зашеметяващ набор от готическа архитектура. Първото споменаване на града е в 9 век.

122-метровата църква на Дева Мария е сред най-високите тухлени сгради в света, както и дом на „Мадоната с младенеца“ на Микеланджело - единствената скулптура на художника, която е напуснала Италия.

Надморската височина на града е само на 3 м над Северно море, което го оставя особено податлив на измененията на климата и скока в нивата на водата.

Вижте още: 10 града с най-голям риск от природни бедствия

7. Островът на Мозамбик, Мозамбик

Първоначално обитаван от племето банту, а по-късно от арабски заселници, Островът на Мозамбик, намиращ се край бреговете на африканската държава Мозамбик, се издигна като пост по пътя към Индия.

Днес той е известен със своите приказни плажове, грандиозен коралов риф и ярки сини води, както и със старата крепост и различни религиозни сгради. Градът се смята за силен пример за архитектурно единство - островитяните днес разчитат на същите техники и материали, които са се използвали и през 16 век.

Изменението на климата е заплаха не само за острова, населението му и неговата архитектура, но и за много от съществата, които обитават ​​водите около Мозамбик.

Морските костенурки, например, съгласуват репродуктивни си цикли с морските температури, които гарантират адекватно съотношение на мъжкото и женско потомство. Колкото по-висока е температурата, толкова по-вероятно е да се излюпят женски костенурки.

Учените се опасяват, че промените в температурата на водата ще нарушат цикъла, което ще доведе до изчезване на вида.

6. Тауър, Лондон, Великобритания

Трудно е да си представим столицата на Обединеното кралство без Лондонската кула или така наречената Тауър. Прекрасната крепост е построена от Уилям Завоевателя през 1066 г.

Тя е символ на Лондон, заедно с Биг Бен, катедралата Св. Павел и Окото на Лондон. Кулата всъщност е цял замък, който през годините е функционирал като казарма, затвор и дори дом на английските кралски особи.

Местоположението на кулата по поречието на река Темза има своето предназначение – пазачите й е трябвало да известяват жителите на града за вражеско нападение. Днес обаче това позициониране почти на морското равнище прави крепостта уязвима не от нашественици, а от изменението на климата.

5. Льоавър, Франция

Разположен по протежение на Ламанша в Нормандия в устието на река Сена, Льоавър е бил малко рибарско селище преди крал Франсоа I да го превърне в едно от най-големите пристанища на Франция в началото на 16 век.

Градът остава процъфтяващо търговско пристанище до Втората световна война, когато е силно засегнат от бомбардировките. Той е реконструиран между 1945 г. и 1964 г., като е запазена част от оригиналната му архитектура, но е оставено място и за по-модерни техники на градското планиране и строителство.

Първоначално изграден на върха на отводнени блата, плановете за Льоавър са да бъде построен върху стоманобетонна платформа около 4 метра над земята. Те не се осъществяват заради недостига на желязо и цимент след войната и до днес той е жертва на наводненията и покачващото се морско равнище.

4. Старата Хавана, Куба

Последният кубински град, основан от испанските конкистадори през 1519 г. - Старата Хавана (днес част от град Хавана), запазва голяма част от първоначалния си вид, включително двете големи пристанища и отбранителните съоръжения, като същевременно предлага на посетителите ярък отрязък от живота в най-големия мегаполис на Карибите.

Старата Хавана се отличава с барокова и неокласическата архитектура, с много частни колониални имения и тихи странични улички на малко разстояние от основните пътни артерии.

La Habana Vieja, както е известен сред местните жители, е дом на някои от най-добрите музеи в страната. Благодарение на инициативата за възстановяване, частично финансирана от ООН, градът е на път да модернизира своето ядро, като същевременно запази чара на стария свят.

Това, разбира се, зависи от нивото на водите около него – Старата Хавана се намира само на 2 метра над морското равнище в определени точки.

3. Статуята на свободата, Ню Йорк, САЩ

Статуята на свободата се изправя над пристанището на Ню Йорк и приветства посетители, имигранти и жители на най-големия град в Америка като горд символ на свободата и демокрацията.

93-метровата, тежаща 204 117 кг статуя е подарък от народа на Франция в знак на приятелство със САЩ и като признание за успешното създаване на едно демократично общество.

Статуята на свободата е създадена от френския скулптор Фредерик Огюст Бартолди и проектирана от френския инженер Александър Гюстав Айфел, който по-късно проектира и Айфеловата кула.

През 2012 г. огромна буря потопи 75% от Острова на свободата, на който се намира статуята. Това може да ви даде предварителна представа какво може да се случи, ако предсказанията за климата се окажат истина.

Вижте още: Изчезнали градове, които бяха открити под вода

2. Паметниците на Бахайската вяра

Основана в Иран през 1844 г., бахайската вяра проповядва, че основателите на основните религии в света са "божествени пратеници", а последният от тях е Бахаулла. Заради тези разбирания бахайските лидери и последователи са преследвани из целия свят и особено в родната си страна.

Две от най-важните свети места на вярата са светилището на Бахаулла в Акре и светилището на Баб в Хайфа в Израел. Те са построени през 1950-те години в това и се посещават от хиляди поклонници всяка година.

Храмовете-близнаци и техните градини за медитация са изправени пред заплахата от повишаването на водите на Средиземно море.

1. Сградата на операта в Сидни, Астралия

Най-новата забележителност в списъка - операта в Сидни, е завършена през 1973 г., след 16 години работа, и се счита за шедьовър на архитектурата на 20 век.

Това е най-известната структура заради големите, бели плочи, подобни на черупки, които формират покрива на сградата, и стъклени фасади, които гледат към пристанището на града.

Подобно на много от чудесата на света, изложени на риск, местоположението на операта я оставя в ръцете на заплахите за изменение на климата. Сградата се намира само на около 3.5 м над морското равнище.

Учените се опасяват, че близо 600-те кея наоколо ще бъдат повредени от повишаването на солената вода и бурите, както и от по-високите температури на въздуха и влажността.