Сериозен ръст се регистрира при броя на обявените за продажба имоти от частни съдебни изпълнители през последния месец. За посочения период те нарастват с около 600 до 4 676.

Интересен е фактът, че на фона на общото повишение, броят на този род имоти в София намалява до 540 спрямо 574 преди месец.

След като хотел Родина най-после бе продаден на последния търг, след три неуспешни опита и значително понижение в началната му тръжна цена (до 22.72 милиона лева спрямо 44 милиона лева на първия търг), новият най-скъп имот е с продажна цена от 4 милиона лева.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИМОТНИ АГЕНЦИИ ИДВАТ НА ШУМЪТ НА ПАРИТЕ

Става въпрос за търговска сграда с площ от 4 724 кв. м. намираща се в квартал Люлин.

Едностаен апартамент от едва 31 кв. м на петия етаж е най-скъпо предлаганият малък имот. Разположено в центъра на София на бул. Патриарх Евтимии, за жилището ще се наддава от 102 000 лева, или 3 290 лева за кв. м.

В Люлин е разположено софийското жилище, за което наддаването ще започне от най-ниска цена. За апартамента с площ от 35 кв. м наддаването ще стартира от 21 000 лева, или по 600 лева за кв. м.

Разбира се, не всички апартаменти, които се предлагат от съдия изпълнител в Люлин, изглеждат по този начин. Ето как изглежда едностаен апартамент от 42 кв. м в квартала, чиято начална тръжна цена е 35 340 лева, или 843 лева за кв. м.

Гледайки снимките на най-скъпо предлагания двустаен апартамент в страната – разположен в столицата, у нас изниква недоумение - а именно как може апартамент в подобно състояние да е с най-висока начална тръжна цена в сегмента си.

За жилището с площ от 99 кв. м, разположено в Лозенец на Лозенска планина, наддаването ще започне от 159 000 лева, или около 1 600 лева за кв. м.

Явно купувачът ще трябва да си приготви още доста средства за реновиране, като в случая по-скоро се продава местоположението, отколкото конкретния имот.

Апартамент от 87 кв. м на Сан Стефано продължава да е най-скъпо предлаганото тристайно жилище на пазара. По наши наблюдения имотът се предлага неуспешно от около година, като след поредното намаление в тръжната цена тя все още остава относително висока при 360 000 лева. Въз основа на цената квадратния метър излиза по 4 140 лева.