Еврото се търгуваше близо до най-ниското си ниво от месец спрямо долара, преди очакваните днес изказвания на вице-президентът Витор Констнасио и членът на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни.

Еврото запази най-големия си седмичен спад от март насам, след като миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги даде индикации, че централната банка ще внесе промени в паричната си политика следващия месец.

Йената поевтиня, след като данни показаха, че излишъкът по текущата сметка на Япония се е свил с повече, отколкото икономистите прогнозираха. Доларовият индекс пък е на път да запише най-високото си ниво на затваряне от 1 май насам.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.3757 спрямо долара в сравнение с 9 май, когато финализира 0.8% понижение за седмицата. Еврото докосна нивото от 1.3993 долара на 8 май, което бе най-високото от октомври 2011. Европейската валута днес поскъпна с 0.1% спрямо йената до 140.32 йени. Японската валута пък изгуби 0.1% спрямо долара до 101.99 йени.

Констансио и Новотни се очаква да говорят днес на икономическа конференция във Виена. Драги обяви на 8 май в Брюксел, че “управителният съвет на ЕЦБ ще предприеме мерки на следващата си среща, но преди това искат да видят прогнозите, които ще излязат в началото на юни.” Следващата среща на ЕЦБ относно паричната й политика е на 5 юни.

Излишъкът по текущата сметка на Япония се е свил с повече от очакваното през март, след като ръстът в износа преди увеличаването на данъка върху продажбите през миналия месец е намалил постъпленията от инвестициите в чужбина.

Министерството на финансите на Япония днес обяви излишък в размер на 116.4 млрд. йени (1.1 млрд. долара), докато осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, бе за 347.7 млрд. йени.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, бе на ниво от 1 008.12 пункта и е на път да запише най-високото си ниво на затваряне откакто приключи на 1 008.22 пункта на 1 май.