Европейската централна банка запази нивото на лихвите при исторически най-ниската им стойност от 0.25%. Действието бе широко очаквано от пазара и не доведе до съществено изменение при еврото, което добави малко до нива от 1.3950 спрямо долара.

По-нататъшна яснота относно политиката на централната банка ще се внесе след речта на Марио Драги по-късно днес.

Политиката на бездействие от страна на финансовата институция до голяма степен се предопределя от лекия възход в нивото на инфлация в еврозоната. Дори и така обаче тя остава под 1% от октомври насам, което е под целените 2% от централната банка.

Инфлацията в еврозоната през април възлезе на 0.7%, което бе над тази от 0.5% месец по-рано.

„Икономическите данни от срещата на ЕЦБ през април не сочат необходимост от незабавни мерки“, според Холгер Шмийдинг, главен икономист в Berenberg Bank, цитиран от Bloomberg. “Ако ЕЦБ намали прогнозите си за ръст и за инфлация през следващия месец, това може да е като оправдание за разхлабване на паричната политика“, допълва още специалистът.

Данни сочат, че икономиката на еврозоната се възстановява след най-дългата в историята й рецесия, която приключи през второто тримесечие на изминалата година.

Секторът на услуги в Испания и Ирландия се очаква да отбележи най-ускорения ръст от преди кризата през март при изнасянето на данните тази седмица.

„Въпреки че инфлацията остава под целта, признаците за икономическо възстановяване в еврозоната най-вероятно ще възпрат ЕЦБ от монетарни стимули през май“, смята Бен Мей, икономист в Oxford Economics Ltd.

По-рано през деня и Английската централна банка запази лихвите при рекордно ниското им ниво от 0.5%. Финансовата институция запази нивото на обратно изкупуване на акции при 375 милиарда паунда.

Централните банки на Норвегия и Индонезия също запазиха нивата на краткосрочните си лихви. В Индонезия, където ръстът на икономиката е най-слаб от над четири години насам, централната банка запази лихвите при 7.5%.

От юли насам еврото е поскъпнало с 9% спрямо долара и близостта му до психологическата граница от 1.4000 сериозно тревожи ЕЦБ.