Азиатските индекси регистрираха ръст, водени от повишението на китасйкия пазар. Япония бе изключение от всеобщото повишение.

Индексът MSCI Asia Pacific се повиши с 0.4% до 477.02 пункта заради спекулациите, че правителството на Китай ще ограничи рестрикциите за чуждестранни инвестиции в листнати на борсата компании.

„Президентът на страната подготвя пазара за нагаждане към по-слаб ръст“, коментира Васу Менон, вицепрезидент в Oversea-Chinese Banking Corp., цитиран от Bloomberg.

“Той изпраща ясно съобщение, че икономиката се нуждае от реформи, касаещи сивата икономика и кредитиране, пазара на имоти и свръхкапацитета в някои индустрии“, допълва още специалистът.

По-нататъшна яснота за състоянието на китайската икономика ще се внесе утре с изнасянето на данните за индустриалното производство през април.

Акциите на Samsung Electronics Co. се повишиха с 3.1% след новината за успешна операция на сърцето на президента й Лий Кун Хий, след претърпян сърдечен удар.

Хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 1.7%, докато шанхайският основен индекс скочи с 1.9%.

Южнокорейският Kospi се повиши с 0.3%, докато австралийският S&P/ASX 200 загуби 0.4% от стойността си. Новозеландският NZX 50 добави 0.1% към стойността си.

Фючърсите на индекса Standard & Poor’s 500 се повишиха с 0.2% и са на крачка от достигането до нов исторически рекорд.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се търгува при съотношение цена-прогнозирана печалба от 12.6, в сравнение с 15.9 за широкия щатски индикатор и 15.1 за Stoxx Europe 600 Index.