На пръв поглед едва ли ще забележите, че има стоманен кабел, свързващ Санлукар де Гуадиана в Андалусия, Испания, и Алкоутим в Алгарве, Португалия.

Единствената в света подобна линия е дълга над 720 метра. Туристите прекосяват международната граница над река Гуадиана при скорост между 70 и 80 километра в час.

Платформата за качване се намира отстрани на замъка Санлукар де Гуадиана, почти 100 метра над реката. Точката за кацане е само 15 метра по-високо, в Алкоутим.

Вижте още: Това е най-екстремното пътуване до работа

Така се получава наклона от около 12.47%, а разстоянието се преодолява за по-малко от минута. Когато посетителите пристигат в Португалия, те трябва да преместят часовниците си с един час напред заради часовата разлика.

На връщане се използва ферибот, който превозва туристите през реката, обратно в Испания. Предлагат се сертификати за преминаването, снимки и дори каски с камера, която да засмене спускането по лифта.

Линията е финансирана от англичанина Дейвид Джарман. "Две села в две страни, разделени от река с ширина 150 кв. м – една подобна линия изглеждаше просто очевидна за мен", каза той.

При натоварен ден по линията се спускат около 24-30 души на час. Цената е 15 евро на човек. Съоръжението не работи от ноември до февруари.