Всички те могат да бъдат използвани за фон на пощенски картички. Вижте най-красивите европейски села, които носят духа на Стария континент и запленяват посетителите си.

Теларо, Италия

Кацнало на върха на скала, селцето се е надвесило над миниатюрно пристанище.

Бъркотията от пастелни сгради, вкопчили се в отвесните скали, е любимо място на поети и литературни икони като Лорд Байрон, който потърсил вдъхновение в този средиземноморски рай.

Байбъри, Великобритания

Регионът, в който се намира Байбъри, е определен за „район на изключителна природна красота". Това е югозападната част на Англия, а едно от най-забележителните му места е селцето.

Зелените поляни граничат с древни каменни къщички със стръмни скатни покриви. Реката, която пресича населеното място, изобилства от пъстърва.

Но най-живописният район е Arlington Row – алея, по която са наредени вили, построени през 17 век.

Халщат, Австрия

Този малък град се намира на брега на красиво езеро, заобиколен от девствените гори на планината, чиито върхове се издигат рязко над ръба на водата.

Историята на града е свързана неизменно с добива на сол, датиращ от хиляди години, който осигурява траен просперитет на жителите, живеещи около красивия площад, обграден с обрасли с бръшлян сгради.

Фолегандрос, Гърция

Улиците на Санторини са пълни с туристи, но и на Фолегандрос - близкия остров от Цикладите, ще намерите подобна архитектура и варосани сгради, украсени с пъстри цветя.

Тук ще можете да се насладите на Гръцката православна църква с яркосиния купол без тълпите. Ако пък искате да плувате в усамотение, можете да го направите на плажа Катерго - където нежните изумрудено сини вълни мият брега.

Вижте още: 5 места, които трябва да видиш на Санторини

Колмар, Франция

Френското и немско влияние са се смесили в това добре запазено елзаско село, където в местните пекарни се продават както кроасани, така и немски сладкиши, а ресторантите са се специализирали в сервирането на гъши дроб и кисело зеле.

Разнообразието от архитектурни стилове най-добре се вижда в стария град, който е бил пощаден от унищожение по време на Втората световна война заради историческата красота на неговите калдъръмени алеи, тихи канали и дървени къщи.

Рейне, Норвегия

На север от Арктическия кръг, Рейне е рибарско селище в архипелага Лофотен. То се намира сред красивата северна пустиня, между фиордите и планините.

Много от ярко червените рибарски къщи днес посрещат гости, като им предлагат директен достъп до Норвежко море.

Телч, Чехия

Жителите на Телч, малък град в Южна Моравия, някога явно са участвали в конкурс за красота на домовете си, тъй като е очевидно, че днес на централния площад всяка следваща сграда е по-красива от предишната.

Фасадите в бароков и ренесансов стил и с високите фронтони, боядисани в бледи пастелни цветове, приютяват в себе си малки магазинчета и кафенета. A площадът е обграден от езерца, пълни с риба.

Албарацин, Испания

Късче от средновековна Испания е запазено в рамките на крепостните стени на това село, което е заобиколено от голите хълмове на централния регион Арагон.

По тесните алеи на селцето се редуват древни каменни кули и многоцветни замъци и параклиси. Извисяваща се над всичко това е една катедрала, построена с декоративни детайли от ислямското изкуство.

Пучиска, Хърватия

Автобусите и круизните кораби, които спират по слънчевия бряг на Хърватия, бълват туристи, нетърпеливи да изпитат очарованието на Дубровник и древния остров Хвар.

По-малко посетители намират пътя към Пучиска на остров Брач. Наградата е крайморско село с невероятно излъчване. Белите каменни вили с теракотени покриви се вият по тесни калдъръмени улички, свършващи на павиран площад.

Конг, Ирландия

Заобиколено от потоци, живописното село Конг прекосява границата между районите Майо и Галауей – регион на езерца и зелени полянки, осеяни с пасящи овце.

Многобройните каменни мостове, руините на средновековен манастир, вилите със сламени покриви и замъкът Ашфорд са отличителните белези на Конг.

Вижте още: Най-живописните села в света

Грюер, Швейцария

Грюер е символ на съименника си - сирене, чийто мек, вкусен аромат се топи толкова добре в фондю. Но малцина са запознати със самия град и средновековната му част по горното поречие на река Саане в Западна Швейцария.

Широка павиран улица води до великолепния замък Грюер от 13 век, който парадира с внушителните си укрепления и панорамни гледки към алпийското подножие.

Блед, Словения

Този малък град в Северозападна Словения се намира на брега на езерото Блед, чиито ледени сини води обграждат мъничък остров и неговата малка барокова църква.

След двучасова разходка около езерото, можете да си направите екскурзия до средновековния замък на хълма за панорамни снимки или да се насладите на парче от местния специалитет kremšnita – поръсена със захар баница, пълна със сметана и яйчен крем, който се сервира в продължение на десетилетия.