От сафари до плуване с акули, през Венеция до Ниагарския водопад – това са 10 от най-известните световни забележителности, атракции и дейности, които всеки туристи трябва да види и направи през живота си.

Разбира се, не е задължително да следвате стъпките на останалите. Изберете си ваши собствени фаворити, които не присъстват в списъка по-долу:

1. Бънджи скокове в Нова Зеландия

Куинстаун е една от световните столици на екстремните спортни дейности. Скоковете с бънджи са само една от многото опции да вдигнете нивото на адреналина си.

Можете да се спуснете с лодка по бързеите, както направи при посещението си херцогиня Катрин неотдавна. Или пък да седнете в „стола на смъртта“ и да се спуснете в бездната с лице към скалите.

2. Меден месец на Малдивите

Отново ще дадем за пример най-популярните кралски особи днес. Принц Уилям и херцогиня Кейт наскоро прекараха втори медец месец в петзвезден лукс на Малдивите.

Едни от най-популярните дестинации за новите брачни двойки са Търкс и Кайкос.

3. Плуване с акули на Карибите/Южна Африка

Карибските рифови акули са доста симпатични, в сравнение с големите бели акули, които са толкова популярна атракция в Южна Африка.

Ако ви плаши клетката за гмуркане с животни-убийци, опитайте да поплувате с ламантини във Флорида. Тези морски крави тежат около 500 кг и със сигурност не се хранят с човешко месо.

4. Разходка с гондола във Венеция

Той е една от най-популярните снимки сред туристите: гондола по каналите на Венеция, мостът Риалто като фон и горд гондориел, който пее арии.

Вижте още: Любимите дестинации за почивка на известните личности

5. Ледената пързалка в Ню Йорк

Наред с предлагането на брак във файтон в Центръл парк, в Ню Йорк има и други възможности за романтика: например кънки на лед.

Ако не сте добри в балансирането на леда, не се колебайте да се облегнете на ръката на любимия. Известната ледена пързалка се превръща в плувен басейн през лятото.6. Ниагарският водопад

Ако искате да видите Ниагарския водопад отблизо, трябва да знаете, че със сигурност ще се намокрите.

Защо не го смените с Big Goat Lake Falls в Аляска, които можете да наблюдавате само от самолет или хеликоптер?

Вижте още: Чудеса на природата, за които не сте чували

7. Munro-bagging в Шотландия

Това непреводимо на български словосъчетание означава да се опитате да изкачите колкото е възможно повече планини в Шотландия, по-високи от 914 м. Те са 282, така че по-добре побързайте.

Едно много по-малко предизвикателство е Marilyn-bagging – изкачване на хълмове, високи над 150 м. Налице са 1217 от тях в страната.

8. Сафари в Африка

Фотоапаратите в готовност – насреща идва лъв. Ако нещо толкова изтъркано, като да се возите в джип с още много други туристи, за да щракнете отдалеч голямата шесторка на Масай Мара не е вашата идея за приключение, има много други по-спокойни, по-екологично чисти начини да ходите на сафари в Африка.

Или пък можете да си направите сафари малко по-близо до вкъщи, където дивата природа най-вероятно е също толкова впечатляваща, както жирафите и слоновете.

9. Седемзвезден хотел в Дубай

За да отседнете в седемзвездния Burj Al Arab в Дубай, трябва да станете много богат или да се превърнете в знаменитост. Или и двете.

Или пък забравете за седемте звезди и изследвайте истинския Дубай, който е извън вратите на хотела.

10. Северното сияние

Силно впечатляващо, Северното сияние обаче не е единственият природен феномен в света, заради когото си заслужава да пътувате до другия край на планетата. Какво ще кажете за водопадите на Флорида Кийс?