Засиленият през последните години политически и икономически диалог свидетелства за приоритетното значение, което България отдава на отношенията с Израел и на общата воля за укрепване на двустранните връзки. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който вчера откри Българо-израелски бизнес форум в Тел Авив.

Той изрази надежда срещата да доведе до конкретни резултати и до реализирането на проекти и бизнес партньорства между двете страни.

Премиерът подчерта, че българската икономика се представи сравнително успешно в периода на глобалната криза и в процеса на възстановяване от нея. „Наред с това запазихме стабилни публичните финанси, с бюджетни дефицити и публичен дълг между най – ниските измежду всички страни-членки на ЕС, както и стабилна банкова система“, каза министър-председателят.

Той изтъкна, че икономиката ни притежава някои специфични преимущества за инвестиции – предоставяме специални преференции за изграждане на индустриални зони и технологични паркове, имаме най-ниските данъчни ставки в Европа.

„Данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най – ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред добрите дестинации за бизнес и инвестиции в Източна Европа“, каза Орешарски.

Премиерът отбеляза, че правителството полага последователни усилия за намаляване на административните тежести и за подобряване на цялостния бизнес климат.

„За нас Израел е и си остава стратегически партньор. Готови сме да работим заедно на база на изградените дългогодишни отношения на приятелство, произтичащи от дълбоките исторически връзки и нашето уважение към израелския народ, а вярвам – и доброто отношение в Израел към България“, каза Орешарски.

Министър-председателят подчерта, че водещите позиции на Израел в сферата на високите технологии предопределят и българския интерес за сътрудничество и обмен на опит в научно- техническата и развойна дейност.

Той отбеляза, че между България и Израел е подписано споразумение за двустранно сътрудничество в областта на научно-изследователската и развойна дейност, което е отлична предпоставка за сътрудничество между бизнеса и научно-изследователските центрове на двете страни.

„Надяваме се на интерес от страна на израелски стратегически инвеститори във високотехнологични сектори, производства и услуги със средна и висока добавена стойност, информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг, електротехника. Както и в модерните технологии, земеделието, индустрията, здравеопазването и биотехнологиите“, каза премиерът.

По думите му Израел е сред най – важните търговски партньори на България в региона. Министър-председателят каза, че за миналата година обемът на двустранния стокообмен запазва приблизително равнищата си от 2012г. и възлиза на около 200 млн. долара.

„Съществуват огромни резерви и реални възможности за увеличаване на взаимната търговия. Страната ни има потенциал за износ към израелския пазар на селскостопанска продукция, биопродукти и изделия на хранително-вкусовата промишленост, както и минерални води, фармацевтични продукти, електроника, изделия на отбранителната индустрия“, каза премиерът.

По отношение на енергийната сфера Орешарски изтъкна, че България полага систематични усилия за диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на енергийни ресурси.

„Това също разкрива перспективи за по- тясно сътрудничество с Израел. В средносрочна перспектива ние проявяваме интерес към възможностите за внос на природен газ от Израел от откритите и разработвани находища в Средиземно море“, заяви премиерът.

Според него разширяването на сътрудничеството в туризма също е от голямо значение. Премиерът отбеляза огромния потенциал в това отношение.

„България остро осъди терористичния атентат в бургаското летище преди две години, при който загинаха израелски граждани и правим всичко възможно да доведем докрай процеса на разследване“, каза министър-председателят. Той добави, че инцидентът не е нарушил интереса на израелските граждани към пътувания в нашата страна.

„Директните бизнес контакти могат да бъдат решаващи за развитие на взаимно изгодните отношения между нашите две страни“, добави министър-председателят в заключение.

След края на бизнес форума, в който участваха представители на 30 български и над 70 израелски фирми, премиерът се срещна с българската еврейска общност в Израел.

„Взаимоотношенията между България и Израел са на отлично ниво. Една немалка част от заслугите са именно на вас. Разчитам, че вие, както и досега ще продължите да бъдете най- добрите посланици на България в Израел“, отбеляза министър-председателят.