Наводненията в Босна и Сърбия могат да имат сериозен ефект върху икономиките на двете балкански страни, предупреди директорът на Международния валутен фонд (МВФ) за Европа Асим Хюсеин.

Той също така отбеляза икономическия растеж в повечето страни в региона. "Мислим, че като цяло балканският регион ще регистрира икономически растеж", каза той във Вашингтон.

Според него основната задача на региона, и особено за по-задлъжнелите Хърватия и Сърбия, е да осигурят кредити за стопанството, както и да привлекат инвестиции от чужбина. Хюсеин посочи, че дългът на тези две страни ще забави техния икономически подем.

Катастрофалните наводнения са допълнителна причина за загриженост, каза той и посочи още тежката ситуация в Украйна и засилените санкции на ЕС към Русия. Според него в България, Гърция, Румъния и Унгария икономиката страда от високото ниво на корупция, съобщи БГНЕС.

Представителят на МВФ предвиди, че най-висок растеж (от 5%) ще има в Източна Европа. Водещи държави за региона ще са Полша и Латвия, които се възстановяват изключително бързо от тежкия икономически спад през 2008 г.