Google трупа кеш в чужбина за финансирането на придобивания на компании, които могат да струват на интернет гиганта до 30 млрд. долара.

Потенциалната цена за разрастването на Google извън САЩ се появи вчера в документи, разкриващи отговора на компанията на поставените наскоро въпроси от щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

След като компанията е била подложена на натиск да разкрие повече подробности за плановете си за своите средства в чужбина, от там са съобщили, че между 20 и 30 млрд. долара са заделени за придобивания на чужди компании и технологични права извън САЩ.

От Google не са обявили конкретна програма във времето за финализиране на сделките, нито пък са споменали имената на потенциалните кандидати за придобиване.

Вижте още: Най-големите щатски компании държат 2 трлн. долара кеш в чужбина

Google почти е осъществила голямо придобиване в края на миналата година, според писмото на компанията до SEC.

От Google са отказали да коментират писмото.

Ако тази потенциална сделка се беше осъществила, тя щеше да счупи рекорда за най-голямо придобиване на Google в чужбина досега — закупената през миналата година израелска компания Waze за 1 млрд. долара.

През последното десетилетие Google е похарчила около 27 млрд. долара за придобивания основно в САЩ. Най-голямата й сделка е закупуването на Motorola Mobility за 12.4 млрд. долара преди две години.

В момента Google е в процес на продажба на телефонния бизнес на Motorola на Lenovo за 2.9 млрд. долара.

Освен закупуването на чужди компании, Google също така може да похарчи около 4 млрд. долара за офис и центрове за данни извън САЩ, според обяснението до SEC.

Средствата на Google в чужбина възлизат на 34.5 млрд. долара към март. Други 25 млрд. долара кеш компанията държи в САЩ.