McDonald's отговориха на някои неудобни въпроси на страницата си в интернет.

Компанията от години е критикувана за това, че сервира нездравословна храна.

Виж още: 12 от най-вредните полуфабрикати

Ето и отговорът на компаниятa:

Хамбургерите от истинско говеждо месо ли се правят?

Да. Нашите бъргъри в САЩ се правят от месо, тествано от USDA. Няма никакви филъри, консерванти, набухватели и не се използва сместа, която медиите наричат „розова пихтия“. Единственото, което добавяме към месото, са малко сол и пипер по време на печенето.

Използвате ли сместа, подобна на „розовя пихтия“?

Смеленото говеждо с амоняк, което стана известно в медиите като „розова пихтия“ не се използва от нас.

McDonald’s в САЩ започва премахване на тази смес от продуктите още преди в обществото да назрее недоволство към нея. От 2011 година тя не се използва от нас изобщо. Въпреки че няма опасност от употребата й, ние решихме да я премахнем от продуктите ни за да уеднаквим стандартите във всички ресторанти по света.

Внасяте ли говеждо месо от Бразилия? Внасяте ли пилешко от Китай?

По-голямата част от месото е от САЩ, макар че внасяме малко от Нова Зеландия и Австралия. Този внос също преминава през инспекцията на USDA. От 1989 година не се ползва месо от райони на изсичане на дъждовни гори.

Пилешкото месо е изцяло от САЩ.

Защо в пилешките MCNUGGETS има вещество dimethlypolysiloxane?

Това вещество е против разпенване. То се слага в олиото. Всички вещества, които използваме покриват стандартите.

Dimethylpolysiloxane се използва и в някои продукти, които не са храни, като козметика. Това не означава, че храната е „изкуствена“.

Вярно ли е, че MCRIB се правят от материал, подобен на гума за постелки за йога?

Azodicarbonamide е вещество, което се използва от пекарните, за да се осигури еднаква текстура в целия продукт. Използва се в много други храни като хлебчета за хот дог и др. Такова вещество се използва и в производството на някои други маси, като гума за постелки за йога, но това не означава, че храната ни се състои от гума.