Повечето събрания на акционерите на публични компании са ужасно скучни.

Освен, ако не става въпрос за популярна компания в сферата на потребителските технологии и по-конкретно за Facebook, която проведе второто си годишно събрание на акционерите в четвъртък, пише CNBC.

Това е специално време от годината, в което компанията кани всеки, който притежава поне една акция на Facebook, за да зададе въпрос или да поздрави лично главния изпълнителен директор Марк Закърбърг.

Тъй като Facebook е компания, която е доста по-ориентирана към потребителите, отколкото Cisco например, на тези събрания присъстват много колоритни личности. Подобно на миналото лято и тазгодишната среща не разочарова в това отношение.

Ето няколко странни неща, които са се случили по време на годишното събрание на акционерите на най-голямата социална мрежа в света:

Монахиня е взела думата и е разкритикувала жестоко Facebook за това, че не е разкрила, както трябва, лобистките си практики. "Благодаря ви, сестро," е отговорил един от представителите на a Facebook.

Мъж носел пощенски плик специално за главния оперативен директор Шерил Сандбърг, чието съдържание обаче не е било разкрито.

Мъж предложил Facebook да сформира комисия за "бойкотиране на Израел". Предложението е било посрещнато с освирквания от залата.

Жена помолила Facebook да се справя по-добре в ограничаването на напълняването при децата.

Преподобният Джеси Джексън, популярен чернокож американец, борец за човешки права също се е появил на събранието. Той настоял за наемането на повече представители на малцинствата в технологичните компании и по-конкретно в бордовете на директорите. (Джексън се е появил на събранието на акционерите Facebook тази седмица и на това на Google през миналата. Той обаче е игнорирал събранието на акционерите на Twitter в сряда)

Въпрос на мъж от присъстващите: Тъй като класовете акции с право на глас на Facebook са структурирани, така че Марк Закърбърг да запази мажоритарен контрол върху компанията, защо на събранието въобще присъстват някакви хора, които да гласуват? Отговорът на Facebook накратко: ¯\_(ツ)_/¯

След края на срещата жена помолила член на PR екипа на Facebook да "подобри обхвата на мобилния оператор в дома й, така че да може да използва Facebook на телефона си по-добре." Членът на PR екипът учтиво отговорил: "Ще проверя този въпрос."