Гръцката крайнолява партия СИРИЗА има лека преднина на изборите за Европейски парламент, сочат резултатите от екзит полове.

СИРИЗА води с около три процентни пункта пред водещата партия в управляващата коалиция, консервативната "Нова демокрация", показват резултатите от съвместно изследване на шестте водещи социологически института в Гърция.

СИРИЗА има между 26 и 30%, а "Нова демокрация" – между 23 и 27%, сочат резултатите, цитирани от БГНЕС.

Неонацистката Златна зора остана на трето място с около 10% от гласовете, въпреки продължаващото криминално разследване срещу нейни членове и факта, че редица нейни лидери се намират в предварителен арест.

Другата партия в правителствената коалиция, социалистическата ПАСОК, е на четвърто място с 9%. Освен това на втория тур на местните избори, които се проведоха едновременно с изборите за ЕП днес, кандидат на СИРИЗА има големи шансове да стане губернатор на Атинска област.

39-годишният лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас, кандидат за председател на Европейската комисия от Европейската левица, нарече вота "референдум" за строгите икономии.

За сметка на това премиерът и лидер на "Нова демокрация" Андонис Самарас предупреди, че победа на СИРИЗА може да дестабилизира крехкото възстановяване на Гърция.

Консервативната партия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел печели с 36% изборите за Европейски парламент.

На второ място останаха лявоцентристите от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) с 27.5%, сочат резултатите от екзит полове.

Партията Алтернатива за Германия, която беше основана миналата година и се противопоставя на еврото, печели 6.5%, които са достатъчни за влизане в Европейския парламент, съобщават държавните телевизии А Ер Де и Зе Де Еф.