Благодарение на ръста на капиталовия пазар, през миналата година средното заплащане на ръководителите на големи публични компании в САЩ е нараснало до осемцифрена стойност.

Ръководителят на типичната голяма щатска публична компания е получавал рекордните средно 10.5 млн. долара, или с 8.8% повече в сравнение с получаваните 9.6 млн. долара през 2012 г., показва ново проучване на Associated Press и Equilar.

Миналата година е била четвъртата поредна, в която заплащането на главните изпълнителни директори се е повишило след края на Голямата рецесия. Средното заплащане на CEO-тата е нараснало с над 50% в този период.

Един главен изпълнителен директор в такава компания в момента получава 257 пъти повече в сравнение със заплатата на едно средностатистически служител в нея. За сравнение, разликата е била 181 пъти през 2009 г.

Вижте още: Милиардерите ръководители на най-големите щатски компании

Най-добре платеният шеф на голяма публична компания през миналата година е оглавявал компания за услуги в петролния сектор. Най-високоплатената жена главен изпълнителен директор пък е била Карол Мейровиц от TJX, която е собственик на веригите TJ Maxx и Marshall's. Шефът на Monster Beverage пък е получил огромно повишение на заплата.

Най-голям ръст в заплащането през миналата година е имало в банковия сектор. Средното заплащане на шефовете на компании от Уолстрийт се е повишило с 22% през миналата година, след като в предходната година ръстът също е бил 22%.

Щатският борсов индекс S&P 500 нарасна с 30% през миналата година. Заради този ръст на пазара делът на акциите като компонент в заплащането на шефовете на големи компании е нараснало със 17% до 4.5 млн. долара.

Средното заплащане на жените, оглавяващи големи публични компании, е било по-голямо в сравнение с това на колегите им мъже, или 11.7 млн. долара спрямо 10.5 млн. долара. В проучването на AP и Equilar обаче има едва 12 жени и 325 мъже.

Човекът, който е получил най-голямо увеличение на заплащането за миналата година, е Родни Сакс, главен изпълнителен директор на Monster Beverage. Той е заработил 6.22 млн. долара през миналата година или с 679% повече от предходната година. Бордът на директорите на Monster е възнаградил Сакс с 5.3 млн. долара под формата на опции за придобиване на акции като добавка към неговата заплата от 550 000 долара и бонус от 300 000 долара.

Вижте още: Много от най-високоплатените шефове се провалят

От Equilar са прегледали данните от 337 компании, които са публикували финансовите си резултати до 30 април. В класацията са включени главни изпълнителни директори, които са на поста си в съответната компания поне от две години.

Едно голямо липсващо име в класацията е главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън, който по принцип е сред най-високо платените в САЩ. Oracle обаче подава документите си по-късно и по тази причина Елисън не е бил включен в класацията. Елисън е получил 76.9 млн. долара под формата на опции за придобиване на акции за финансовата година на Oracle приключила през май 2013 г.

Ето и кои са 10-те най-високоплатени CEO-та за миналата година:

10.Браян Робъртс, Comcast, 31.4 млн. долара, увеличение от 8%

9.Джефри Бюкс, Time Warner, 32.5 млн. долара, увеличение от 27%

8. Дейвид Заслав, Discovery Communications, 33.3 млн. долара, понижение от 33%

7. Робърт Айгър, Walt Disney, 34.3 млн. долара, повишение от 46%

6. Леонард Шлайфър, Regeneron Pharmaceuticals, 36.3 млн. долара, повишение от 21%

5.Филип Дауман, Viacom, 37.2 млн. долара, повишение от 11%

4. Стивън Кауфър, TripAdvisor, 39 млн. долара, повишение от 510%

3. Ричард Адкерсън, Freeport-McMoRan Copper & Gold, 55.3 млн. долара, повишение от 294%

2. Лесли Мунвес, CBS, 65.6 млн. долара, повишение от 9%

1. Антъни Петрело, Nabors Industries, 68.2 млн. долара, повишение от 246%