Главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles Серджо Маркионе има необичайна молба: Не купувайте електрическия автомобил Fiat 500e.

По време на събитие във Вашингтон Маркионе обяви, че електрическите автомобили са с много висока цена и че неговата компания продава модела 500e на загуба.

“Надявам се, че няма да я купувате, защото всеки път когато продадем такава кола, това ми струва 14 000 долара,” заяви Маркионе пред присъстващите. “Достатъчно честен съм, за да ви кажа това.”

Въпреки че автопроизводителите предлагат все повече модели, електрическите коли съставляват по-малко от 1% от всички моторни превозни средства в САЩ.

Маркионе отбеляза, че Tesla е единствената компания, която печели пари от продажбата на електрически коли, защото нейния Model S се продава на по-висока цена. То посочи Chevrolet Volt на General Motors като пример за кола, която трудно генерира по-големи продажби, въпреки по-ниската си цена.

Базовата цена на Fiat 500e от 2014 г. е 32 300 долара преди данъчния кредит. Базовата цена на стандартният Fiat 500, който е с четирицилиндров двигател и има разход на гориво от 7.1 л. на 100 км., е 16 195 долара.

За първите четири месеца на годината Fiat е продала 11 514 автомобила от семейния модел 500 в САЩ. Това представлява спад от 15% в сравнение със същия период на 2013 г.