Съвсем скоро започва Световното първенство по футбол в Бразилия.

От 12 юни милиони фенове на футбола ще страдат от остра нужда да гледат мачовете по телевизията. Симптомите може да включват чести посещения в заведения, изморени очи за тези, които са гледали мачове цяла нощ или дори определени предпочитания към футбола пред работата, пише WSJ.

Акциите на компаниите, произвеждащи напитки, със сигурност ще извлекат полза от това.

Кой обаче ще спечели турнира?

Това ще е домакинът Бразилия, според анализа на Goldman Sachs, които са пресметнали доста данни, преди да стигнат до този резултат. Доминик Уилсън и Ян Хациус от икономическия екип на банката дори се шегуват, че би им се искало служителите да се раздават по същия начин и когато вършат останалата си работа.

Ето как от Goldman Sachs обясняват методологията си:

“Прогнозите за всеки мач се базират на регресионен анализ, който използва резултатите от всички официални футболни мачове между съответните отбори, без приятелските мачове, от 1960 г. Това ни дава около 14 000 наблюдения, за да пресметнем коефициентите на нашия модел. Променливата в регресионния анализ са броят на головете, отбелязани от всеки отбор във всеки мач.”

Бразилия изпъква като явния фаворит, според Goldman Sachs, с голяма преднина пред шампиона Испания. Камерун, Япония и Хондурас пък могат да се откажат още сега, показва още анализът.

Според модела на Goldman Sachs новините за Англия са лоши. Трите лъва вероятно ще напуснат рано състезанието без победа, като от банката прогнозират, че отборът може дори да не успее да победи Коста Рика.

Ето как ще се развие турнирът, според прогнозите на Goldman Sachs:

След изиграването на мачовете в групите осминафиналните двойки ще бъдат: Бразилия-Холандия, Гърция-Уругвай, Франция-Иран, Германия-Белгия, Испания-Хърватия, Италия-Колумбия, Аржентина-Еквадор и Русия-Португалия.

След това на четвъртфиналите, според Goldman Sachs, Бразилия ще победи Холандия, Уругвай ще победи Гърция, Франция ще надделее над Иран, Германия ще отстрани Белгия, Испания ще победи Хърватия, Италия ще надвие Колумбия, а Аржентина и Португалия ще надделеят над Еквадор и Русия, респективно.

Така четирите най-добри отбора на турнира ще останат Бразилия, Германия, Испания и Аржентина. На финала ще отидат Бразилия и Аржентина, за сметка на Германия и Испания.

Във финалния сблъсък домакините от Бразилия ще победят Аржентина с 3 на 1, според Goldman Sachs.