Американското издание Foreign Policy (FP) публикува за втора поредна година своята класация на държавите, в които е най-добре да се инвестира в света.

В тазгодишното издание страната ни се нарежда на 28-о място, като запазва позицията си от миналата година.

Страната ни е класирана на най-висока позиция сред балканските държави, докато в региона на Централна и Източна Европа ни изпреварват Полша (14), Литва (16), Естония (18), Чехия (21) и Латвия (22).

На 29-а позиция веднага след нас се нарежда Македония, която успява да се придвижи с пет позиции напред, след като миналата година е заемала 34-о място.

Класацията се базира на Индекса на рентабилността, който обединява осем фактора за прогнозиране на доходността преди данъци, която инвеститорите биха могли да очакват в страните по света. Това са икономически растеж, финансова стабилност, физическа безопасност, корупция, лишаване от собственост от страна на правителството, екплоатация от местни партньори, капиталов контрол и обменен курс.

Идеята на този индекс е да се провери как всичките тези фактори биха могли да повлияят на една пряка чужда инвестиция за период от пет години.

Сравненията между първите две години на изчислението на индекса водят до доста интересни неща. Ботсвана, която се нарежда на второ място през миналата година, тази година е на първо място, след включването в изчисленията и на Индекса на икономическата свобода.

Четири други страни в Подсахарска Африка се присъединяват към челната 20-ица с добри перспективи за растеж, а в Гана и Руанда - благоприятен бизнес климат.

Източна Азия се представя още по-добре, окупирайки седем от първите 20 места в класацията. Индия запазва шестата си позиция отчасти заради потенциала за сериозно поскъпване на рупията.

Включването на Индекса на икономическата свобода при изчисленията води до очевидни последици при Китай. В миналогодишната класация страната се нарежда на 21-о място, докато сега това я сваля с около 20 места надолу.

Очакванията за икономическия растеж в Китай също намаляват значително, което сваля страната до 60-о място в общата класация за 2014 г.

Най-голяма промяна в положителна посока за тези две години отбелязват Ямайка, Япония и Филипините. Прогнозите за по-голям икономически растеж, по-добрия кредитен рейтинг и засилването на политическата стабилност са помогнали на Филипините.

В Япония индексът за 2013 г. прогнозира обезценяване на йената, което на практика се случи, а сега страната е по-атрактивна за инвестиции.

Най-голям спад в класацията отчитат Кабо Верде, Египет, Турция и Уругвай.

Така десетте най-добри държави за чужди инвестиции в света, според Foreign Policy, са Ботсвана, Хонконг, Тайван, Катар, Сингапур, Индия, Руанда, Гана, Камбоджа и Монголия.

В дъното на класацията са Венецуела, Ангола, Демократична република Конго, Аржентина, Русия, Ливан, Италия, Конго, Тринидад и Тобаго и Еквадор.