Наскоро изданието Foreign Policy публикува годишната си класация на най-провалените държави в света.

Индексът класира страните по 12 основни икономически, политически и социални критерия.

Вижте кои са 15-те най-провалени държави в света. През 2013 г. е трудно да се повярва, че може да се живее толкова лошо.

15. Гвинея Бисау

Повече от две трети от хората в тази западноафриканска държава живеят с по-малко от 2 долара на ден. Най-лошите резултати на страната са в категориите Легитимност на държавата и Разделение на елитите.

14. Гвинея

Най-слабото представяне на Гивнея е в категорията Легитимност на държавата след редица хунти и преврати. Страната има сериозни проблеми и по отношение на нарушаването на човешките права в това число изтезания, малтретиране на жени и деца чрез ритуали като обезобразяване на женски гениталии.

13. Пакистан

С огромния си дълг, бедност и ширещия се ислямистки екстремизъм Пакистан е една слаборазвита държава в много отношения.Азиатската държава получава най-лоши оценки в категориите Сигурност и Масово недоволство.

12. Кот д'Ивоар

В тази западноафриканска държава имаше две граждански войни за последните 11 години, а в момента там има хиляди миротворци на ООН и френски военни части, които се опитват да стабилизират обстановката. Един от най-слабите резултати на Кот д'Ивоар е в категорията Външна намеса.

11. Ирак

Въпреки че щатските военни сили се изтеглиха от страната през 2011 г., тероризмът и насилието в Ирак продължават, като от началото на тази година има стотици жертви. Най-слабата оценка на страната е в категорията Масово недоволство.

10. Зимбабве

В оглавяваната от един от най-жестоките диктатори Робърт Мугабе държава има 1 милион граждани, които живеят с HIV/СПИН. Инфлацията е толкова голяма, че правителството обмисляше да печати банкнота от 100 трлн. зимбабвийски долара.

9. Централноафриканска република

В тази страна е имало няколко преврата, откакто става независима през 1960 г. Тя получава много лоши резултати по отношение на бежанците, сигурността, както и лоши резултати за всичко останало.

8. Хаити

Нещата се влошават значително, когато страната е разтърсена от разрушително земетресение през 2010 г. След това холера, пренесена вероятно от войници на ООН, зарази 6% от населението. Островната държава има много слаби оценки в категориите Чуждестранна намеса и Бедност.

7. Афганистан

След смяна на режима, инициирана от САЩ, и повече от десетилетие на възстановяване на страната, Афганистан получава възможно най-слабата оценка за Чуждестранна намеса. Сред множеството проблеми на страната са ниското ниво на сигурност и слабото управление.

6. Йемен

Тази изостанала държава на Арабския полуостров е една от най-бедните в Близкия изток. Там доминират ислямистките екстремисти, а една от най-слабите й оценки е в категорията Безопасност.

5. Чад

Страната с най-ниска средна продължителност на живота в света е именно Чад - 49.07 години. В страната почти няма инфраструктура, а нарушаването на правата на човека е повсеместно. Около страната също цари нестабилност като на изток от нея се намира Судан, а на юг Централноафриканската република.

4. Южен Судан

Наскоро освободена от Судан, новата държава е осеяна с пехотни мини и има проблеми с най-основни ваксинации за населението. На фона на това, че съществуването й се уповава на подкрепата на ООН Южен Судан получава възможно най-ниската оценка в категорията Външна намеса, както и в категориите Групово недоволство и Бежанци.

3. Судан

След бруталния геноцид в Дарфур Судан получава най-слабите възможни оценки в категориите Бежанци, Масово недоволство, Разделение на елитите и Външна намеса.

2. Конго

СПИН-ът, недохранването, замърсяването и болестите носят на Конго възможно най-лошия резултат в категорията Демографски натиск. Стотици хиляди хора умират всяка година в резултат на вътрешни междуособици, докато 400 000 жени биват изнасилвани всяка година.

1. Сомалия

В тази разкъсвана от война държава средната продължителност на живота е едва 51 г., а две на всеки десет деца умират. Страната има най-лошите оценки в категориите Бежанци, Човешки права и Разделение на елитите.