Петстотинте най-големи инвестиционни фонда в света, всеки с активи над 1 милиона долара под управление, контролират 90% от активите под управление, сочи изследване на консултантската компания Preqin.

Петстотин и петте фонда сумарно управляват 2.39 трилиона долара от активите на индустрията в размер на 2.66 трилиона долара, се казва в проучването.

Така 11-те процента от активните компании за управление на активи по света държат основния дял от управляваните средства.

„Увеличаването на активите, управлявани от хеджфондовете, се предопределя от пренасочване на нови активи към фондовете, управляващи над 1 милиард долара“, коментира Аму Бенстед, ръководител на проучването, цитиран от Reuters.

През последната една година инвеститорите са пренасочили нови 650 милиарда долара към хеджфондовете, което е увеличаване на активите с 18% спрямо нивото им от миналата година.

Публичните пенсионни фондове формират около 25% от средствата, инвестирани от този род инвестиционни схеми, а частните пенсионни фондове формират 15% от тази сума.

Над половината от капиталите са на институции от Северна Америка, макар и да има известно понижение от 67-те процента в края на май миналата година.

Инвеститорите, предоставящи активи за управление от над 1 милиард долара, обикновено изискват исторически данни за фонда от 2.9 години средно назад и минимални активи под управление на фонда в размер на 700 милиона долара, преди да предоставят своите средства.