Светът се е сдобил с 2.6 милионерски домакинства през миналата година, което е поредното доказателство, че богатите стават все по-богати и все повече, показва нов доклад на Bosto Consulting Group (BCG).

Общият брой на милионерските домакинства по света се е увеличил с 19% през миналата година, до 16.3 милиона, според BCG. Милионерските домакинства представляват 1.1% от всички в световен мащаб.

САЩ е добавила най-много нови милионерски домакинства и разполага с най-голям брой такива. Отвъд океана семействата с активи за над 1 млн. долара са се увеличили с 1.1 милиона през миналата година до 7.135 милиона.

Милионерите в Китай пък са нараснали до 2.4 милиона през миналата година в сравнение с 1.5% през 2012 г. В същото време, броят на милионерите в Япония намалява с 300 000 до 1.2 милиона през миналата година, което се дължи основно на поевтиняването на йената спрямо долара.

Вижте още: Как харчат парите си милионерите

Катар може да се похвали с най-голяма гъстота на милионерите — 175 милионерски домакинства на всеки 1 000. Швейцария се нарежда на второ място по този показател с (127 на 1 000 домакинства), следвана от Сингапур (със 100 милионери на всеки 1 000 домакинства).

САЩ разполага и с най-голям брой домакинства, които имат поне по 100 млн. долара като 4 754 домакинства в страната са именно такива. Гъстотата на такива домакинства обаче е най-голяма в Хонконг, където те са 16.8 на 1 000.

Световното финансово богатство е нараснало с 14.6% през миналата година до 152 трлн. долара, като темпът на растеж е близо двоен в сравнение с предходната година. То се очаква да расте най-малко с по 5% на година в следващите пет години и да достигне 198 трлн. долара.

От BCG определят богатството на милионерските домакинства като активи, които могат да бъдат инвестирани - пари в брой, депозити и ценни книжа. В тях не се включват по-малко ликвидните активи като недвижими имоти, дялове в компании, колекционерски предмети и луксозни стоки.

В Азиатско-тихоокеанският регион богатството се е увеличило с 31%, нараствайки с над 8 трлн. долара през 2013. Богатството в Северна Америка е нараснало с 16%, или 7 трлн. долара, докато богатството в Западна Европа бележи ръст от 5.2%, или 5 трлн. долара.

Акциите са били най-големият двигател на растежа през миналата година, като общото богатство под формата на акции е скочило с 28%.

Вижте още: Няколко неща, които пестеливият милионер няма да ви каже

Китай изпреварва Германия и Япония през последните пет години и в моментса изостава само след САЩ в класацията на страните по частно финансово богатство с 22 трлн. долара. Тази сума се очаква да нарасне с над 80% до 40 трлн. долара до 2018 г., докато богатството в САЩ може да се увеличи от 46 трлн. долара до 54 трлн. долара за същия период, според BCG.

Освен Китай, други страни, в които ще има значителен ръст на богатството в следващите години са Индия, където тези активи може да скочат до 5 трлн. долара през 2018 г. и Русия, където увеличението може да е с над 80% до 4 трлн. долара.

Швейцария пък остава и ще продължи да бъде предпочитаната дестинация за парите на богатите, според доклада на BCG.