Вместо да се блъскате с тълпите от туристи в Рим и Париж, можете да поемете към по-малко известни, но прекрасни дестинации, като Черна гора, за която се очаква да бъде сред топ дестинациите на следващите 10 години.

От Love Home Swap направиха класация на 50 подценявани места с невероятен потенциал, които ще се наложат на туристическия пазар в следващите 10 години.

Виж още: 10 перли на Средиземноморието

Подредбата е на база фактори като принос на сектора на туризма към БВП на страната и очакванията за него между 2014 и 2024 година.

На второ място е малката бивша югославска република Черна гора.

В тип 50 попадат още три балкански държави: Босна и Херцеговина (на номер 49), Хърватия (45) и Албания (42).

Ето кои са топ 10 в класацията:

10. Капе Верде

Намира се до бреговете на Африка. Наричат я „африканските Кариби“. Има планини, плажове и чисти води. Политическата и икономическа стабилност в страната се увеличават в последните години.

9. Тайланд

Миналата година Банкок е бил най-посещаваният от туристи град в света, а в страната са влезли 27 милиона чужденци.

8. Камбоджа

Камбоджа става все по-стабилна и отворена към туристи държава.

Комплексът Ангкор Уат е защитен от ЮНЕСКО и една от най-големите атракции в страната и света. Популярността на Камбоджа в бъдеще само ще расте.

7. Бурма

След години на изолация, новото правителство обещава да донесе стабилност на държавата. За сега се посещава от по-авантюристични туристи, но красотата на югоизточна Азия ще привлича все повече хора.

6. Габон

Намира се на западно крайбрежие на Централна Африка. Тук може да видите огромно разнообразие от диви животни. Все още липсва добра туристическа инфраструктура, но се работи по въпроса.

5. Китай

Китай е една от най-бързо растящите икономики в света.

Страната инвестира в инфраструктура, нови хотели, ресторанти, музеи. През 2013 година тя е била посетена от над 129 милиона чужденци, като този брой само ще се увеличава.

4. Ангола

Ангола има красиви плажове и невероятни паркове и диви животни.

За съжаление страната все още се възстановява от пораженията от гражданската война, има проблеми с бедността и корупцията, така че за сега не е най-приятелски настроената към туристи страна в Африка. Това, обаче, се очаква да се промени.

3. Замбия

Тя привлича туристите с невероятни атракции като Водопада Виктория, Национален парк Замбези и др.

Минно-добивната индустрия просперира, има подобрение в инфраструктурата.

2. Черна Гора

Черна гора има прекрасни плажове, очарователни малки градчета с ретро архитектура и красиви планини. Тя е един скрит диамант в Европа.

1. Намибия

Тук има комбинация от планини, пустини и плажове. Може да видите разнообразие от диви животни и красотата на колониалната архитектура. Това е една от най-сигурните държави в Африка, така че не е учудващо, че е на първо място в класацията.