Цената на петрола се повиши днес след ескалиране на напрежението в Ирак. Специалисти предупреждават, че ценната суровина може да продължи с поскъпването си, ако боевете в страната се прехвърлят на юг.

„Най-вероятно ще станем свидетели на дълга гражданска война между двете основни ислямистки партии в страната, предвид на липсата на външна намеса“, коментира Джей Ричардс, суровинен стратег в Just Spreads, цитиран от CNBC.

Цената на щатския суров петрол добави 33 цента към стойността си до ниво от 104.68 долара за барел, докато тази на петрола тип брент се повиши с 44 цента до 109.96 долара за барел.

С нива на петрола над 100 долара петролните министри на страните от ОПЕК запазиха производството си без промяна след срещата си във Виена – при ниво от 30 милиона барела на ден. Разговорите обаче, бяха съсредоточeни около ситуацията в Ирак.

Петролният министър на Ирак увери своите колеги, че ситуацията на юг е под контрол, където са и основните петролни залежи на страната. От Ирак поеха ангажимент да поддържат дневния си добив от 3.6 милиона барела на ден.

Ескалиране на напрежението в Ирак може да инициира поскъпване на цената на петрола до около 120 долара за барел, според анализатори от JBC Energy, особено ако производството не се повиши от други страни членки на картела.

„Пред цената на петрола има значителен възходящ потенциал“, коментираха анализатори от финансовата компания.

Друга причина пред потенциалното поскъпване на петрола са липсата на запаси за повишаване на петролното производство в разгара на лятото.