През април 2007 г., в разгара на най-голямото поскъпване на суровините, заместник-главният изпълнителен директор на Газпром Александър Медведев обявяваше големи планове.

Тогава Медведев заяви, че руският газов монополист има за цел да стане най-голямата компания в света, предлагайки дори и прогноза, че пазарната стойност на компанията ще се нарасне четворно до 1 трлн. долара в рамките на седем години, пише Bloomberg.

В момента се оказва, че Медведев се е разминал в прогнозата си с 910 млрд. долара. Откакто той прави тази прогноза, нито една компания сред водещите 5 000 в света не отчита по-голям срив в пазарната капитализация от Газпром. Пазарната стойност на газовия гигант пада със 154 млрд. долара, което е емблематично за състоянието на руската икономика под управлението на Владимир Путин.

Акциите на държавната компания поевтиняват в три поредни години на борсата, след като тя увеличи разходите си за всичко от Олимпийските игри в Сочи до проектите си в Сибир.

“Газпром е шампион по унищожаване на стойност,” казва Йън Хаг, съосновател на нюйоркската компания Firebird Management LLC, която управлява активи за 1.3 млрд. долара, между които и руски акции. “Не само Газпром не успя да постигне целта си за увеличаване на пазарната капитализация. Самата Русия се провали. Страната се провали в това да създаде среда, в която държавните компании да функционират като акционерни компании.”

Говорителят на Газпром Сергей Куприянов е заявил вчера, че прогнозата за 1 трлн. долара пазарна капитализация е “била извадена от контекста” защото ръководителите на компанията са прогнозирали подобна пазарна оценка, ако цената на петрола продължава да скача. Според него санкциите, които САЩ и Европа са наложили на Русия след присъединяването на Крим са допринесли за срива в цената на акциите на Газпром.

Акциите на Газпром поевтиняват с 11% от началото на годината до 7.68 долара в Ню Йорк. Книжата поскъпнаха с 0.3% вчера.

На 6 април 2007 г. в интервю за Медведев завява, че Газпром иска да бъде “най-капитализираната компания в света” и че ще достигна пазарна стойност от 1 трлн. долара в рамките на 7 до 10 г. Тогава той не казва, че тази прогноза зависи от цената на петрола, която се използва като референтна бенчмарк цена за природния газ, който продава Газпром.

Вчера петролът се търгуваше на цена от 104.79 долара за барел в Лондон. За сравнение ценат е била 68.24 долара в деня преди интервюто на Медведев през 2007 г.

Руският основен борсов индекс Micex се е понижил с над 19% в последните 7 години. Индексът навлезе в мечи пазар на 13 март след като Путин реши да присъедини Крим към Русия, предизвиквайки най-голямото напрежение между Русия и САЩ от края на Студената война.

Миналата седмица от Световната банка обявиха, че кризата поражда риска Русия да изпадне в рецесия през тази година, след като икономическият растеж се забави до 1.3% през 2013 г., което бе най-слабото ниво от четири години насам. Руската икономика вероятно ще нарасне с по-малко от 1% през настоящата година, заяви председателят на руската централна банка Елвира Набиулина по време на банкова конференция в Москва вчера.

Путин, който скоро след като дойде на власт през 1999 г. възстанови химна от времето съветско време, а по-късно описа разпадането на СССР като най-голямата геополитическа катастрофа на 20-и век, повиши ролята на държавата в икономиката.

Преди десетилетие държавната петролна компания Роснефт придоби Yukos Oil Co., която по това време бе най-големият руски производител на петрол, след като правителството вкара в затвора основателя на ЮКОС Михаил Ходорковски. Миналата година Роснефт закупи TNK-BP, смесено предприятие на BP Plc в Русия за 55 млрд. долара.

“Това е проблем на всяка руска държавна компания,” казва Олег Попов, който работи за Allianz Investments в Москва. “Газпром е активен участник във външната политика на правителството и в социални проекти, където Газпром поема разходите вместо правителството, като по-този начин освобождава от тази тежест държавния бюджет.”

Печалбата на Газпром за първите девет месеца на миналата година, изчислена по руските счетоводни стандарти, се е понижила с 9% до 467 млрд. рубли (13 млрд. долара). Според международните стандарти тя бележи ръст от 4% до 859 млрд. рубли. Компанията все още не е публикувала отчете за цялата 2013 г.

След като похарчи около 3 млрд. долара за Олимпийските игри в Сочи и още няколко милиарда за нови газопроводи до Европа заобикалящи Украйна, от Газпром заявиха, че не рапзолагат с достатъчно средства, за да предложат повече пари на акционерите. В същото време правителството замрази местните цени на Газпром и увеличи данъците, докато дълговете на Украйна за газови доставки са нараснали до до около 1.8 млрд. долара.

Газпром “не се ръководи като компания, която се стреми да увеличава печалбата си, а по-скоро се използва за всевъзможни политически цели,” смята Уилям Браудър, основател на Hermitage Capital Management Ltd.