Усложнената политическа обстановка в страната има основна вина за слабото представяне на българския капиталов пазар напоследък, коментира за Profit.bg Петър Пешев, брокер в Bull Trend Brokerage.

Днес най-вероятно ни очаква минорна търговия с лек превес на продавачите, като вероятно на натиск ще са подложени акциите на най-ликвидните борсови дружества.

Възходящият тренд на международните капиталови пазари, ниските лихви в развитите икономики, поевтиняващите депозити в страната, макроикономическата стабилност, са сред факторите, които ще доведат до възстановяване на възходящата динамика и на БФБ. Помним, че и по време на парламентарната криза от март 2013 г. борсата бързо се съвзе от разпродажбите и SOFIX приключи годината с над 40% доходност.

Компенсаторните инструменти също ще бъдат подложени на натиск през следващите дни, особено компенсаторните записи и жилищните компенсаторни записи. Вероятно това правителство и народно събрание няма да могат да стартират търгове за продажба на земя от държавния поземлен фонд, което кара по-нетърпеливите инвеститори да намаляват участието си в компенсаторните инструменти.

* Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.