Имотите в центъра на София са нещо като „хит“ на пазара. Ограниченото им предлагане в условията на възобновеното търсене вдига сериозно цените им.

Не е случайно, че това да живеете в центъра на София е „скъпо удоволствие“. Малкият брой имоти, които се предлагат в района, са с относително високи продажни цени.

Един подобен имот откриваме при зададени критерии за цена над 1 милион евро. Всъщност в тази група има едва 10-ина оферти. Апартаментът, който е в изключителна близост до Народното събрание, е с обявена продажна цена от 1.1 милиона евро.

Виж още: Най-скъпите имоти в София

И докато тази цена не е впечатляваща на фона на това, че най-скъпо предлаганият имот в столицата е с обявена цена от 2.08 милиона евро (за апартамент с площ от 415 кв. м), то впечатляващ е фактът, че сумата се иска за апартамент от 186 кв. м.

Което означава, че търсената цена за кв. м възлиза на 5 914 евро, което на практика е най-скъпо продаваният апартамент (въз основа на критерия цена за квадратен метър).

Апартаментът е четиристаен и е се състои от дневна, трапезария, кухня, две стаи, кабинет, баня с тоалетна, тоалетна и килер.

Както неведнъж сме посочвали, при подобен род апартаменти основното не е броят на стаите или обзавеждането, а уникалното местоположение и локацията.

Разбира се, правилното ценово позициониране също е от изключителна важност. В противен случай налице е сериозен риск апартаментът да престои дълго време на пазара.

Пример в това отношение е имотът до Народния театър "Иван Вазов", който дълго време бе най-скъпо предлаганият апартамент в столицата.

Той стои на пазара вече над една година, като явно цената от 1.3 милиона евро за площта от 253 кв. м (5 138 евро за кв. м) се вижда доста висока на потенциалните купувачи, въпреки идеалната му локация.

Ща направим аналогия и с подобен род имоти, предлагани в центъра на столицата на съседна Румъния, с която е най-нормално да се сравняваме (предвид на това, че сме двете най-бедни държави в ЕС).

Най-скъпо предлаганият апартамент в топ центъра на Букурещ се предлага срещу сумата от 1 милион евро. И докато това изглежда доста подобно на описаните по-горе апартаменти, ще уточним, че става въпрос за жилище с чиста площ от 216 кв. м, или 4 626 евро за кв. м чиста жилищна площ.