Азиатските индекси се движиха без ясна посока днес между положителна и отрицателна територия. Индексът MSCI Asia Pacific Index отбеляза минимално изменение със старта на двудневната среща на Фед днес, която ще е в центъра на инвеститорския фокус.

„Налице са известни позитивни данни от САЩ“, коментира Стан Шаму, пазарен стратег в IG Ltd., цитиран от Bloomberg. “Въпреки това обаче, инвеститорите най-вероятно ще чакат да видят резултатите от срещата на Фед“, допълва още специалистът.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, достигна през изминалата седмица най-високото си ниво от юни 2008 година насам заради спекулациите за подобряване на щатската икономика и стабилизиране на китайския ръст.

Японският Topix добави 0.5% към стойността си, след като йената поевтиня отново до нива от над 102 йени спрямо долар. Новозеландският NZX 50 се повиши с 0.2%, докато сингапурският Straits Times Index загуби 0.4% от стойността си. Тайванският претеглен индекс се повиши с 0.4%.

Хонконгският Hang Seng също регистрира понижение от 0.4%, а шанхайският индекс регистрира загуба от 0.8%.

Изнесени вчера данни посочиха понижение на преките чуждестранни инвестиции в Китай с 6.7% на годишна база до 8.6 млрд. долара през май, което се оказа значително по-зле от средните очаквания на пазара за ръст от 3.2%.

Малко преди първичното си публично предлагане отAlibaba Group Holding Ltd. отчетоха ръст на приходите си за четвъртото тримесечие на миналата година от 39%, което е забавяне спрямо отчетеното повишение от 71% през същото тримесечие на предходната година. Свил се е и оперативният маржин на компанията до 45% спрямо 51% година по-рано.

Инвеститорите очакват Фед да намали програмата си на стимули с нови 10 милиарда долара за пети пореден месец. Така тя ще е в размер на 35 млрд. долара на месец.

В същото време инфлацията в страната се очаква да възлезе на 2% през май на годишна база, а броят на стартиралите жилищни строителства да се е понижили до 1.03 милиона на годишна база спрямо 1.07 милиона през април.

Виж още: Световните индекси при седемгодишен връх

Междувременно от МВФ понижиха вчера прогнозата си за ръст на САЩ за тази година. От фонда очакват ръст на водещата световна икономика в размер на 2%, което е понижение в сравнение с прогнозирания през април ръст от 2.8%.

Петролът регистрира понижение вчера, след силното му поскъпване през изминалата седмица. Фючърсите на типа брент се понижиха с 33 цента, или 0.3%, до ниво от 112.61 долара за барел. Брентът поскъпна с 4.8% през изминалата седмица, което бе най-големият му ръст от юли миналата година, който се предопредели от боевете в Ирак.