Всяка година в началото на лятото се разразяват гръмотевични бури с мълнии и градушки, които причиняват материални щети, а понякога взимат човешки жертви.

Мълниите са природно бедствие, свързано с протичането на електрически ток във въздуха. Количеството електроенергия на мълнията може да се съпостави с тази на общо 20 атомни електроцентрали от мащабите на АЕЦ "Козлодуй".

Според изследвания на метеоролози гръмотевичната активност в България се е повишила почти два пъти. Потвърждение за това са случващите се бури през последните седмици, посочва ТВ7.

Ето някои съвети, които не трябва да се подценяват, в случай на разразила се гръмотевична буря:

Не бива да стоите до стълбове, електропроводи и антени. Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Ако сте на велосипед, слезте от него. Ако сте на открито, по най-бързия начин потърсете подслон или влезте в автомобила си.

Никога не заставайте под дърво, когато се разрази гръмотевична буря.

Мълнията, особено при открити пространства, би попаднала много често върху дървета и това ще създаде възможност вие да бъдете поразени, твърди инж. Христомир Иванов – експерт по мълниезащита.

И още нещо важно – в никакъв случай не трябва да говорите по мобилния си телефон, докато падат мълнии. Той създава предпоставки за йонизация на въздуха, оттам – за привличане на мълнията.

При гръмотевична буря могат да се получат пикове в електрозахранването, които са опасни и водят до дефекти най-често на телевизори, компютри и хладилници. Ако сте си у дома по време на бурята, изключете захранването от електрическата мрежа.

Специални протектори могат да се монтират в електрическото табло с цел предпазване на уредите от поразяване. Сред модерните средства за мълниезащита са тези активни мълниеприемници, които защитават по-големи площи – сградата и паркинга пред нея.

На запад са популярни средства за предварително известявания – това са електронни устройства, които следят движението на гръмотевичния облак и със светлинен сигнал съобщават за предстояща гръмотевична буря. Подобни устройства към момента в България няма.