Президентът на Руската федерация Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Украйна Петро Порошенко, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС. Разговорът е бил по инициатива на Порошенко.

Путин е направил "редица коментари с акцент върху незабавното прекратяване на военната операция на Киев в Луганска и Донецка област", съобщи пресслужбата в Москва.

На свой ред Порошенко е информирал руския държавен глава за основните положения от собствения си план за урегулиране на ситуацията в югоизточната част на Украйна, посочва БГНЕС.

"Президентът на Русия е изразил надежда, че при реализирането на този план на първо място ще бъде отделено внимание на решаването на ключовите проблеми, предизвикали решителните протестни действия на населението в регионите", добавя пресслужбата на Кремъл.

За телефонния разговор, който се е състоял в четвъртък вечерта по инициатива на украинската страна, по-рано съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

По-рано Путин участва в планиран конферентен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.