75% от българите да имат достъп до интернет и електронни услуги до 2020 г. е заложено в правителствения Национален план за широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение (NGA), който бе приет днес. Националният план е изготвен като част от ангажиментите на България за следващия програмен период на ЕС 2014-2020 г.

Дефинираните национални приоритети до 2020 г. включват осигуряване на възможност за равен достъп до високоскоростен и свръх-високоскоростен Интернет чрез развитие на широколентовата инфраструктура за постигане на пълно покритие на територията на страната със скорост за достъп по-висока от 30+ Mb/s, както и стимулиране на използването на услуги върху мрежи за широколентов достъп с цел най-малко 50% от домакинствата и 80% от бизнеса, да се абонират за широколентов интернет със скорост над 100 Mb/s.

С изпълнението на Националния план ще бъде осигурен достъп от следващо поколение с пълно покритие на територията на страната, развитие на фиксираните широколентови мрежи за постигане на 90% достъп със скорост над 100 Mb/s, възможност за оптична свързаност и широколентов достъп със скорост над 100 Mb/s най-малко на 50% от домакинствата в страната, възможност за оптична свързаност и широколентов достъп със скорост над 100 Mb/s на всички бизнес организации в страната, развитие на оптичната широколентова инфраструктура със скорост над 100 Mb/s, свързваща всички публични институции.

Смята се, че изпълнението на плана ще доведе до увеличаване на обхвата и подобряване на качеството на електронните услугите в сферата на образованието, здравеопазването, администрацията и др., ще има значителен позитивен ефект върху икономическия растеж, заетостта и производителността на труда и ще окаже положително въздействие и върху опазването на околната среда.