„Имаме установени злонамерени и целенасочени опити да се дестабилизира банковата система и от вчера се провежда разследване в тази посока“. Това съобщи пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде „Фокус”.

По думите на министъра е проведена атака и през интернет и през мобилните телефони като са разпращани смс-и, които да обезпокоят хората масово, включително и на случаен принцип

Йовчев припомни, че „това е изключително тежко престъпление и хората, които се ангажират с такава дейност ще понесат тежка отговорност“.

Той отказа да назове конкретни имена, тъй като се води разследване.

Йовчев посочи, че от проведените разговори вчера и днес финансовата система в страната е стабилна и няма никакви притеснения и причини, за да има опасения в хората.

„Включително, че и оценката отвън е много добра”, каза Йовчев.

По-рано днес и премиерът Пламен Орешарски заяви, че банковата система е стабилна и няма повод за притеснение на гражданите:

"Около случващото се с КТБ следим състоянието на всички други български банки и не виждам повод за притеснение от страна на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти. Имаме в това число много добро сътрудничество с БНБ. Ще подкрепим всички усилия на БНБ, както инструментално, така и ресурсно, за да не допуснем каквото и да е разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция", каза премиерът, цитиран от правителствената информационна служба.