ЕС подписа споразумението за асоцииране с трите бивши съветски републики Украйна, Грузия и Молдова.

"Това е голям ден за Европа... Днес повече от всякога ЕС е на ваша страна", заяви президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Споразумението беше официално подписано днес в Брюксел от 28-те държавни и правителствени ръководители на ЕС, украинският президент Петро Порошенко и премиерите на Грузия и Молдова съответно Иракли Гарибашвили и Юри Леанка.

"Какъв голям ден! Може би най-важният за моята страна след независимостта" през 1991 г., заяви Порошенко. "Историческите развития са неизбежни", допълни той, като подчерта, че споразумението ще се прилага "в цяла Украйна, включително в Крим".

Ромпой заяви от своя страна, че "нищо в споразумението няма да засегне Русия". Споразумението "е положително, не е насочено срещу никого", каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Порошенко подписа втората част от споразумението за асоцииране, свързано с търговията. Тя предвижда премахването на голяма част от митническите бариери между Украйна и държавите членки на ЕС. Първата част, политическото споразумение, беше подписано през март от премиера Арсений Яценюк.